Eén op drie gemeenten in Stentorgebied huisvest voldoende voormalige asielzoekers

Van de ruim dertig gemeenten in het verspreidingsgebied van de Stentor  hebben er slechts negen voldoende voormalige asielzoekers gehuisvest in het tweede deel van 2018. Alleen Ommen, Kampen, Voorst, Dronten, Elburg, Zutphen, Zeewolde, Ermelo en Putten hebben aan de taakstelling van het Rijk voldaan.

De rest van de 'Stentorgemeenten’ valt volgens de jongste cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in de categorie '50 tot 100 procent’ gehaald van de taakstelling.  Geen enkele gemeente valt in de categorie 'minder dan 50 procent’.

Qua 'Stentorprovincies’ scoort Flevoland het beste: van de 280 voormalige asielzoekers die zij in het tweede halfjaar van 2018 moest huisvesten, kwam Flevoland uit op een gerealiseerd aantal van 271.  In Gelderland was deze verhouding 1091 om 970 en in Overijssel 866 om 640.

Als gemeenten in een periode te weinig  voormalige asielzoekers huisvesten, moeten ze die tekorten daarna inhalen. In de periode van juli tot en met december behaalden 100 van de 380 gemeenten hun taakstelling of huisvestten ze meer vergunninghouders dan dat hun opdracht was. 

In totaal hebben alle Nederlandse gemeenten afgelopen half jaar ruim negenduizend voormalige vluchtelingen aan een onderkomen geholpen. Volgens het COA hadden dit er een kleine drieduizend meer moeten zijn (bron: (Local Focus). 

Volledig scherm
De uit Armenië afkomstige Lili en Howick kregen uiteindelijk toch een verblijfsvergunning. Alle gemeenten moeten jaarlijks een bepaald aantal voormalige asielzoekers huisvesten. Een minderheid heeft aan de taakstelling van het Rijk voor het tweede deel van 2018 voldaan. © ANP

In samenwerking met indebuurt Zwolle