Volledig scherm
Mandy Sun met vriend Charly Cai en haar vader, die vanaf het begin betrokken is geweest bij de ontwikkeling, in de keuken van Eten & Zo. Haar ouders hebben restaurant Eten en Co in Groningen. © Frans Paalman

Eetrel rond Eten & Zo in Zwolle nadert zijn ontknoping

De strijd die eraan vooraf is gegaan, was niet mals. Nadat het concurrerende wokrestaurant in het stadion van PEC Zwolle keer op keer bot ving bij de gemeente en rechtbank, durven twintigers Mandy Sun en vriend Charly Cai nu hun nieuwe eetgelegenheid te presenteren. Maar ze hebben er nog een hele kluif aan Eten & Zo midden augustus te openen.

Het wereldrestaurant van Mandy Sun en Charly Cai met ruim 500 zitplaatsen in drie zalen, komt boven het nu al in bedrijf zijnde Bowlen & Zo aan de Boerendanserdijk in Zwolle. Dit is in het Sligro-pand op bedrijventerrein De Vrolijkheid. Sun en Cai, die aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam respectievelijk bedrijfskunde en bedrijfseconomie studeerden, draaien over pakweg twee weken twee ondernemingen op 4.000 vierkante meter.

Vrijetijdscentrum

De opening van Eten & Zo vormt hoogstwaarschijnlijk het slotstuk van een restaurantruzie die al jaren duurt. De eigenaar van het Wokstadion aan de andere kant van de weg verzet zich tegen de komst van het vrijetijdscentrum met eetgelegenheid. Er zou sprake zijn van branchevervaging, waarbij horeca een veel te prominente plek inneemt.

Een hoorzitting bij de gemeente en een zaak bij de bestuursrechter haalden echter niets uit. Wel zorgden ze voor vertraging. Inmiddels is Bowlen & Zo geopend, afgelopen mei. Dit betekent niet dat alle plooien gladgestreken zijn, want vorige week nog stonden de partijen tegenover elkaar bij Nederlands hoogste bestuursrechter, de Raad van State. Inzet vormt de verleende omgevingsvergunning. De uitspraak volgt over enkele weken, wanneer Eten & Zo vermoedelijk al geopend is.

'Wokker'

Quote

We zijn nog niet eens begonnen en nu weet hij dat al?

Charly Cai

Siebrand Maakal, advocaat van de al bestaande 'wokker', zei in de rechtszaal dat Zwolle met de komst van Eten & Zo het knooppunt dreigt te worden voor 'het slechtste eten van Nederland'. Cai: ,,We zijn nog niet eens begonnen en nu weet hij dat al?'' ,,Dat is toch ook een belediging voor henzelf?'', vult Sun aan. Ja, het wordt een groot restaurant, beseffen ze. ,,Maar geen vreetschuur'', verzekert Sun. Die uitstraling wordt voorkomen door drie afzonderlijke zalen en één VIP-ruimte voor maximaal twintig personen. Over een lengte van ongeveer 100 meter komt een open keuken. ,,Het wordt een wereldrestaurant. Een gigantische pizzaoven, wok, shoarma, barbecue, sushi en allerlei andere warme gerechten. Er komt heel veel variatie'', somt Cai op.

Voor het nieuwe restaurant zijn zo'n 70 banen te vergeven. Bij de opening van Eten & Zo wordt ook het parkeerdek voor een kleine 300 voertuigen in gebruik genomen. Niet alleen zijn er vaste arrangementen voor 2,5 uur onbeperkt eten en drinken, ook kan dit gecombineerd worden met een potje bowlen, glowgolf of snooker, een verdieping lager. Cai: ,,Je hebt hier straks zowat een dagarrangement van zes uur.''

In samenwerking met indebuurt Zwolle