Volledig scherm

Eigenaren doodgebeten teckel Woutertje: We missen 'm zo verschrikkelijk

ZWOLLE - Precies een maand geleden werd de teckel van het Zwolse echtpaar Driessen aangevallen door een ontsnapte pitbull. ,,We missen Woutertje zo verschrikkelijk.''

Waar Sonja en Erik-Jan Driessen uit Zwolle ook gingen, Woutertje was er altijd bij. Zelfs uit eten gaan deden ze niet zonder de 11-jarige teckel. En je kon hem geen groter plezier doen dan een ritje maken in de cabrio: "Zag je die oren zo leuk flapperen in de wind." Sonja vertelt het met een grote glimlach, maar even later slaat ze haar handen voor het gezicht en snikt. "Onze Woutertje... Hij is gewoon aan flarden gebeten."

Vijf politiekogels
De pitbull viel aan in het Zwolse park Wezenlanden. Sonja en Erik-Jan, talloze andere omstanders, de Dierenambulance én de politie wisten zich geen raad met de dolgedraaide hond, die de teckel maar blééf aanvallen en uithaalde naar iedereen die erbij in de buurt kwam. Vijf politiekogels waren er voor nodig om de pitbull uit te schakelen. Maar toen was het voor Woutertje al te laat: bij de dierenarts overleed hij aan zijn verwondingen. "Hij had geen schijn van kans tegen die moordmachine", zegt Erik-Jan grimmig.

Boosheid
Boosheid, machteloosheid, verslagenheid en intens verdriet strijden bij het echtpaar (hij 57, zij 56) nog steeds om voorrang. "We missen 'm zó verschrikkelijk. Net ervoor hadden we nog tegen elkaar gezegd: Woutertje kan misschien wel zestien jaar worden. Hij was kerngezond en altijd vrolijk. Dat is hem en ons ontnomen door iemand die zonodig een pitbull wilde hebben."

De hond nemen we niet kwalijk
Want: ze nemen de hond niets kwalijk, de eigenaar wél. En de overheid. "Als je zo'n pitbull niet onder controle hebt, is het levensgevaarlijk. In elke hond schuilt een wolf. Bij dit soort honden kan het uitdraaien op een ramp, dat is met Woutertje wel gebleken. Waarom doet Nederland niet hetzelfde als Duitsland? Daar gelden speciale regels voor eigenaren van gevaarlijke honden. Zij moeten aantonen dat ze goed met hun dier omgaan. Zo hou je er in elk geval een beetje grip op", zegt Erik-Jan Driessen. Zijn echtgenote schampert: "Een paar dagen nadat het gebeurd was, werd er een petitie gestart door Staffordshire Bulterriër-eigenaren omdat ze het er niet mee eens waren dat de politie die hond doodgeschoten had. En wij dan? Wie is er voor ons opgekomen? Onze kinderen zijn met Woutertje opgegroeid. Het was onze lieverd, die geen vlieg kwaad deed."

Geen contact
Met de eigenaar van de gedode pitbull hebben ze geen contact gezocht. "Dat kunnen we totaal niet aan. We hebben van hem ook niets gehoord, ook niet via via. Geen excuus of zelfs maar een simpel berichtje." Een schril contrast met het enorme aantal blijken van medeleven dat ze van anderen kregen. "Ongelooflijk veel lieve kaartjes. En het huis stond vol bloemen."

Met vier studenten van Landstede, die getuige waren van het incident hebben ze onlangs nog een gesprek gehad. "Ook op hen heeft het een enorme impact gehad. Het was goed om er over te praten met elkaar."

Famke
Sinds anderhalve week loopt er weer een teckel in huis: de pup Famke. Sonja: "Het is heel dubbel. Het is een lief beestje en ze zorgt voor afleiding, maar het is Woutertje niet." Erik-Jan: "Ze moet nog een plekje in ons hart veroveren."

Erik-Jan let als hij Famke uitlaat tegenwoordig op elke hond. ,,Ik probeer ze in de ogen te kijken om te zien wat er in ze omgaat. En ik raad iedereen aan: bel meteen 112 als je een pitbull of Staffordshire los ziet lopen."

In samenwerking met indebuurt Zwolle