Volledig scherm
Foto ter illustratie © ADN Beeldredactie

Einde aan geluidsoverlast evenementen

Het einde van de geluidsoverlast voor de omwonenden van talloze evenementen in ons land lijkt in zicht. Voor het eerst zijn de brancheorganisatie van organisatoren, bewoners en gemeenten met de Nederlandse Stichting Geluidshinder in gesprek om gezamenlijk aan een handleiding te werken.

Ons land telt jaarlijks zo’n 80.000 evenementen. Geweldig voor de bezoekers, maar niet voor alle omwonenden. Die klagen volgens de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) steen en been. ,,Er worden jaarlijks tientallen rechtszaken gevoerd. Het aantal klachten is nog veel hoger”, legt Erik Roelofsen van NSG uit.

De handleiding moet een einde maken aan die overlast. Uit alle hoeken klinkt enthousiasme.
Eko Huisman uit Zwolle verlaat een aantal keer per jaar noodgedwongen zijn huis, vlakbij de Wijthmenerplas. De reden? Festivals en evenementen, waarbij urenlang harde basdreunen worden geproduceerd. ,,De kopjes trilden er van. Het is niet uit te houden.” Dat het probleem nu aangepakt wordt, vindt Huisman fantastisch:  ,,Nu ook de evenementenbranche en gemeenten mee willen denken, is een oplossing echt in zicht. We moeten dit samen aanpakken.”

Unieke ontwikkeling

De NSG spreekt van een unieke ontwikkeling. ,,We gaan samen alles uitdiepen. Precies in kaart brengen wie op welke plek geluidsoverlast ervaart en in welke mate. Maar ook: hoe gemeenten moeten handhaven, hoe je communiceert met omwonenden, wat doet de wind, hoe houd je rekening met bastonen.”

De antwoorden worden naar alle gemeenten wordt gestuurd. ,,Het is geen harde norm”, erkent Roelofsen. Desondanks denkt hij dat iedereen met die handleiding gaat werken. ,,De evenementenbranche werkt er zelf aan mee, net zoals gemeenten. Waarom zou je je eigen ideeën niet volgen?” Het pakket aan adviezen moet voor het festivalseizoen van 2018 klaar zijn.

  1. ‘Hennephuurder’ wil via rechter sneller terug in sociale huurwoning Zwolle
    PREMIUM

    ‘Hennep­huur­der’ wil via rechter sneller terug in sociale huurwoning Zwolle

    Woningcorporatie SWZ zou met de regels hebben gespeeld, waardoor hij nog niet op zoek kan naar een nieuwe huurwoning. Daarom probeert Zwollenaar Aboes via de rechter weer toegang te krijgen tot de Woningzoeker. Onzin, stelt de corporatie. De afspraken zijn duidelijk: na te worden betrapt op een hennepkwekerij mag je twee jaar lang geen Zwolse sociale woning huren. De rechter probeerde dinsdag tevergeefs om de partijen nader tot elkaar te krijgen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle