Carry Tefsen.
Volledig scherm
Carry Tefsen. © foto Frans Paalman

Emotie kleurt de doeken van Carry Tefsen

ZWOLLE - Carry Tefsen exposeert haar schilderijen vanaf vandaag een paasweekeinde lang bij IQ Kunstuitleen in Zwolle. "Het draait bij mij om het samenspel tussen kleur en emotie."

door Michiel Klaassen

De meesten kennen haar als actrice in theater, televisie- en filmproducties, maar Carry Tefsen kreeg de schilderkunst met de paplepel ingegoten. "Mijn vader schilderde. Maar die was van een heel andere tijd, dat ik het voor de kost zou doen was ondenkbaar." Zo bleef het bij een hobby.

Tot ze in Zwolle Ivo de Lange leerde kennen. "Het moet ruim twintig jaar geleden zijn geweest, 1990 ongeveer. Ivo, weet jij het nog?" Hij weet het nog: "Ik zat toen nog aan de Newtonweg, waar ook Herman Brood vaak langskwam. Vlak nadat ik Carry ontmoette regelde ik een tentoonstelling voor haar in hotel Americain in Amsterdam."

Lachend: "We zijn nog met een hele bus Zwollenaren naar de opening geweest."

Sindsdien is Tefsen blijven schilderen. "Ja, en ik heb sinds drie jaar een werkplaats in Amsterdam. Daar kom ik helemaal tot rust, of het nu is om te schilderen of om even een boekje te lezen." Op sommige doeken is van rust echter weinig te merken. "Dat ligt er maar net aan hoe ik me voel", legt ze uit. "Het draait bij mij om het samenspel tussen kleur en emotie. Toen ik die daar maakte bijvoorbeeld" - ze wijst naar een groot blauw werk met wilde, witte strepen - "voelde ik me erg onrustig."

Al ligt Zwolle op een goed uur rijden van Amsterdam, Tefsen weet de weg naar De Lange's galerie goed te vinden. "Soms zien we elkaar een hele tijd niet", vertelt Tefsen, "dan ben ik weer druk met het theater."

"Maar het contact is altijd gebleven, hoor", zegt De Lange. "Ik bel d'r gewoon op, vraag of ze zin heeft om langs te komen. Niet moeilijk doen, daar houden we niet van."

Tefsen en drie andere kunstenaars stellen heel het paasweekeinde hun werk ten toon in de IQ Kunstuitleen aan de Marsweg 42 in Zwolle.

In samenwerking met indebuurt Zwolle