En we noemen hem... Schuttebusbrug

videoDe nieuwe busbrug over het Zwolse station heet voortaan Schuttebusbrug. Het is een vernoeming naar Schutte Tours, de grondlegger van het Zwolse busvervoer. Herman Schutte was de oprichter van het bedrijf in 1937. Zijn zoon Hans onthulde zojuist samen met wethouder Ed Anker de nieuwe naam. 

De bussen van Schutte zijn voor oudere Zwollenaren een begrip, inclusief de bekende uitspraak ‘een busse van Schutte en lopen dat dutte’. Schutte Tours was actief tot 1982. 

Dat er een naam met Schutte erin uit de bus zou komen is geen verrassing. De gemeenteraad vroeg al eerder aan het college of de naam van het vroegere busbedrijf een plek kon krijgen rondom het busstation. 

De onthulling van de naam had plaats tijdens het busbrugfestival. Iedereen mag vandaag voor één keer over de brug lopen of fietsen. Als de brug in gebruik is mogen er alleen bussen en voertuigen van hulpdiensten overheen. 

Dagelijks zullen zo'n 1800 bussen over de nieuwe brug rijden. Al het busvervoer vanaf het station vertrekt vanaf 18 februari niet meer vanaf de voorkant, maar vanaf de achterzijde van het stationscomplex. Daar is een compleet nieuw busstation gemaakt.

Volledig scherm
Oud-directeur Hans Schutte van het busbedrijf - hier met kleinzoon Sherwin Schutte bij een foto van een oude Schutte-bus - maakte samen met wethouder Ed Anker de naam van de busbrug bekend. © Frans Paalman
Volledig scherm
De nieuwe busbrug die zich over het stationscomplex slingert. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle