Enorme schade aan kostbare kunstcollectie na brand in Stedelijk Museum Zwolle

VideoEen brand in het Stedelijk Museum in Zwolle heeft afgelopen nacht vermoedelijk voor honderdduizenden euro's schade veroorzaakt. Meerdere kostbare kunstwerken zijn beschadigd.

De brandweer van Zwolle werd omstreeks 00.15 uur gealarmeerd. Bij aankomst bij het Stedelijk Museum bleek er brand uitgebroken op de begane grond van het oude gedeelte van het museum. De brand woedde aan de achterzijde van het pand, aan de kant van de Voorstraat. 

Het vuur, dat waarschijnlijk ontstond bij technische apparatuur, kon zich uitbreiden naar de wanden en het plafond. De brandweer kreeg de situatie snel onder controle, maar omdat het oude gedeelte van het pand van het museum één groot compartiment is, kon de rook zich gemakkelijk door het hele gebouw verspreiden. 

Schade

Volgens de brandweer is de schade aan de achterzijde van het museum aanzienlijk, het is een felle brand geweest. Op de begane grond aan de achterzijde is in ieder geval sprake van rook-, roet- en hitteschade bij meerdere kostbare schilderijen. Op andere plaatsen in het museum is vermoedelijk ook nog voor vele tonnen aan schade ontstaan aan kunstwerken.

De brandweer is het pand gaan ventileren. Hierbij wordt extra voorzichtig gewerkt, om er voor te zorgen dat er geen schilderijen van de muur vallen. Omwonenden werden gewaarschuwd voor het vrijkomen van rook tijdens het ventileren. Veiligheidsregio IJssellandschap adviseerde ramen en deuren te sluiten.

Een onderzoeksteam van de brandweer probeert de exacte oorzaak van de brand te achterhalen. Stichting Salvage was al ter plaatse namens de verzekeraars. Mogelijk wordt het Stedelijk Museum enige tijd gesloten voor bezoekers.

Debat in gemeentehuis

Een paar uur voor de brand werd in het stadhuis van Zwolle nog gedebatteerd over het Stedelijk Museum. Nieuw beleid van het Zwols college zorgt er namelijk voor dat het museum in de huidige vorm ophoudt te bestaan. 

Bijna alle werknemers verliezen hun baan omdat de taken straks worden uitgevoerd door het Historisch Museum Overijssel en de nog op te richten Stichting Allemaal Zwolle.

Volledig scherm
De brand veroorzaakte enorme schade in het Stedelijk Museum van Zwolle. © News United / Stefan Verkerk

In samenwerking met indebuurt Zwolle

Poll

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

  • Natuurlijk, wat een goed idee! (44%)
  • Absoluut niet, laten ze maar ergens anders gaan zingen. (46%)
  • Het maakt mij niks uit. (10%)
282 stemmen