Volledig scherm
PREMIUM
De Langenholterweg loopt in het beeld als een lint naar boven. In het midden het vervuilde, braakliggende terrein met daarachter de uitgebrande school. Op de voorgrond het pand van Prins Bouw (rechts) en Lindeboom (links). De door Zwolle recent aangekochte woning bevindt zich op het midden van de foto, links van het braakliggende gebied. © Wilbert Bijzitter

Er liggen plannen voor dit braakliggende terrein in Zwolle, maar komt het daarmee echt goed?

Dit is de hoek Langenholterweg/Schoolstraat in Zwolle. Een stukje stad dat in dertig jaar tijd aangevreten is door stilstand, brand en besluiteloosheid. Er komt een nieuw plan aan, maar is daarmee de wederopbouw écht aanstaande?

Een hele generatie is opgegroeid met het groene, gapende gat aan de Langenholterweg, nabij winkelcentrum Diezerbrink. Een plek waar door de jaren heen allerlei vervuilende stoffen (verbrandingsafval) in de bodem zijn gekomen, waarschijnlijk omdat menigeen het als dumpplek heeft gebruikt. Dertig jaar nadat de sterke verontreiniging aan het licht kwam, ligt het gebied er nog steeds troosteloos bij. Betrokkenen zijn inmiddels vele illusies armer en na vele pogingen is er geen haalbaar en betaalbaar herontwikkelingsplan geweest. Tot nu?

In samenwerking met indebuurt Zwolle