Volledig scherm
Typhoon, Rico en Sticks kregen donderdagavond in muziektempel Hedon de Zwolse Erepenning. © Frans Paalman

Erepenning voor Zwollenaren Rico, Sticks en Typhoon

videoRico, Sticks en Typhoon hebben donderdagavond de Zwolse Erepenning gekregen van burgemeester Henk Jan Meijer. De rappers worden zo bedankt voor hun bijzondere verdiensten als muzikale ambassadeurs van Zwolle. Het trio werd verrast tijdens het afscheidsoptreden van Rico & Sticks in Hedon.

Meijer roemde de maatschappelijke betrokkenheid van het drietal.  ,,Jullie zijn je eigen weg gegaan’’, zei Meijer. ,,Via de Fakkelbrigade hebben jullie de hiphopcultuur in Zwolle een geweldige dienst bewezen.’’ De Zwolse burgemeester stond vaker naast de rappers op een podium. Bijvoorbeeld tijdens Koningsdag 2016, toen koning en koningin in de stad waren.  ,,Typhoon creëerde toen een geweldige eenheid in de stad’’, zei Meijer. 

Toch was de burgemeester een beetje een vreemde eend in de bijt donderdagavond in Hedon. Grappend: ,,Ik ben een beetje de gangmaker op het verkeerde feest.’’ 

Rico, Sticks en Typhoon reageerden opgetogen. Sticks: ,,Ongelofelijk deze erepenning.’’

Rico

Ricardo ‘Rico’ McDougal liet Fakkelteit en Fakkelteenz uitgroeien tot broedplaatsen voor jongeren die willen rappen. ‘Hij laat jonge talenten groeien, geeft ze advies en vertrouwen en moedigt ze aan om samen te werken met anderen', aldus de burgemeester.

Sticks

Junte ‘Sticks’ Uiterwijk is ambassadeur van PEC Zwolle United. Hij wordt door de gemeente Zwolle omschreven als ‘een voorbeeld voor generatiegenoten, omdat hij ze aanzet tot nadenken en herdenken. Niet alleen op 4 en 5 mei, maar het hele jaar door’.

Typhoon

Glenn de Randamie (Typhoon) wordt geprezen om zijn werk, waarin hij maatschappelijke thema's niet uit de weg gaat. ‘Met zijn muziek en teksten weet hij mensen te raken en te verbinden. Zijn optreden op Koningsdag 2016 in Zwolle is daar een ongeëvenaard en overgetelijk voorbeeld van. Hij kreeg de stad, het land en de koninklijke familie aan het dansen.’

Erepenningen

De Erepenning wordt door de stad toegekend aan mensen met grote verdiensten voor Zwolle. Er zijn nu 36 personen en/of organisaties houder van de onderscheiding. Eerder dit jaar kreeg wielrenner Kirsten Wild de erepenning, net als Ralph Keuning van Museum de Fundatie vorig jaar. De gouden erepenning is verbonden aan het ereburgerschap van de stad. Wim Waanders is ereburger, net als wijlen Leo Major (de eerste bevrijder) en Job Drijber (oud-burgemeester).

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Hedon. Sticks, Rico en Typhoon krijgen de erepenning van Zwolle. © Harmke de Vries

In samenwerking met indebuurt Zwolle