Volledig scherm
Straatverkopers: ze zijn inmiddels een vast onderdeel van een wandeling door de Diezerstraat. De een is blij met de aanspraak, een ander loopt er met een boog omheen. De winkeliers zien ze het liefst zo snel mogelijk vertrekken.foto Tom van Dijke

Ergernis over straatverkopers

ZWOLLE - Ondernemers in de Diezerstraat klagen steen en been over de overlast van straatverkopers in de winkelpromenade. Ondernemersvereniging CityCentrum heeft de gemeente meerdere malen gevraagd om maatregelen te treffen, voorlopig zonder resultaat. De ChristenUnie wil nu dat er paal en perk wordt gesteld aan wat fractievoorzitter John van Boven op zijn weblog de 'terreur van de colporteur' noemt.Energieleveranciers, goede doelen, evangelisatie, kranten. Wie op een drukke vrijdagmiddag door de Diezerstraat loopt, ontkomt niet aan de zoekende blik van de colporteur. Veelal jongens en meisjes met een vlotte babbel die gedreven door het vooruitzicht van een gezonde provisie hun waar of boodschap proberen aan te bieden.

Voor voorzitter Louis van Daalen van CityCentrum Zwolle zijn de straatventers een doorn in het oog. "Met name in de zomer wordt er van alles uitgedeeld. Snoep, drankjes, je kunt het zo gek niet bedenken. De winkels in de Diezerstraat merken dat ze daardoor omzet mislopen. Bovendien ligt de straat bij dit soort acties bezaaid met rommel en troep. Bepaald geen uithangbord voor je winkelstraat. Bovendien vinden bezoekers het niet fijn om continue door mensen te worden aangesproken. De colporteurs veroorzaken simpelweg overlast."

De ondernemersvereniging heeft dit najaar de gemeente gevraagd in te grijpen. Daar is ondertussen overleg geweest tussen burgemeester en wethouders en wordt gebroed op een oplossing.

Fractievoorzitter John van Boven van de ChristenUnie bereid ondertussen een motie voor waarin hij voorstelt om in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) regels op te laten nemen omtrent colporteurs. "In Groningen gebeurt dat al. Daar kan de gemeente het aanbieden van folders of ander geschreven materiaal en gratis artikelen beperken of verbieden. We moeten dan maar kijken of we voor goede doelen een uitzondering kunnen maken. We moeten ook niet roomser dan de paus zijn."

Fractievoorzitter Freddy Eikelboom van Swollwacht is zijn maatschappelijke carrièren de verkoopbranche begonnen als straatverkoper voor boekenclub ECI. "Je kunt straatverkopers niet verbieden, omdat in de grondwet is opgenomen dat mensen vrijheid van meningsuiting hebben. Een colporteur heeft ook het recht om een boterham te verdienen. Bovendien geloof ik niet dat bezoekers uit de binnenstad wegblijven vanwege verkopers. Dat zal eerder iets te maken hebben met de slechte bereikbaarheid van de stad."

In samenwerking met indebuurt Zwolle