Volledig scherm
ANP

Europese steun voor winkelpersoneel Overijssel en Drenthe

ZWOLLE - Achthonderd ontslagen werknemers uit de detailhandel in Overijssel en Drenthe krijgen financiële steun.

De Europese Commissie stelt 1,8 miljoen beschikbaar voor ondersteuning bij het zoeken naar nieuw werk, dat maakte EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) dinsdag bekend.

Steun
Nederland had steun aangevraagd na het ontslag van 1096 werknemers van zes onlangs failliet gegane winkelbedrijven uit de twee provincies. Het gaat om Aktiesport, Dolcis, Manfield, Perry Sport, Scapino en V&D.

Solidariteit
Het geld komt uit het Europese Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EGF) dat is bedoeld om solidariteit te tonen met mensen die door de crisis zijn getroffen.

Startsubsidies
Volgens Thyssen is de detailhandel een belangrijke werkgever in Drenthe en Overijssel. Twee derde van de groep is jonger dan dertig jaar. De voormalige werknemers komen in aanmerking voor individuele begeleiding, scholing en outplacement. Als ze een bedrijf beginnen, zijn startsubsidies beschikbaar. Het Europees parlement en de lidstaten moeten nog wel met het voorstel instemmen.

  1. Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde
    PREMIUM

    Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde

    Een doldriest plan, daar waren ze aan toe in hun leven. Ivo Geurts, Sjoerd van Dam en Robin ten Berge uit Zwolle maakten al liftend een reis van vijf maanden naar Nepal en verbleven daar vervolgens ook vijf maanden. Drinkend in het voormalige Nieuwscafé in hun woonplaats borrelde het idee op. Ze tekenden samen op de achterkant van een bierviltje een contract waarop ze elkaar verplichten deze bijzondere reis uit te voeren. En nu is er een boek van hun belevenissen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle