Schrijfster Anita Wix schreef een boek over huiselijk geweld. Haar ex-partner wil via de rechter afdwingen dat het boek uit de handel wordt genomen.
Volledig scherm
Schrijfster Anita Wix schreef een boek over huiselijk geweld. Haar ex-partner wil via de rechter afdwingen dat het boek uit de handel wordt genomen. © Frans Paalman

Ex-man van Zwolse schrijfster Anita Wix wil dat haar boek uit de handel wordt genomen

De ex-man van schrijfster Anita Wix (56) uit Zwolle wil dat zij haar boek #jehebtaltijdeenkeuze uit de handel haalt. Dat bepleitte hij woensdag in een kort geding voor de Almelose rechtbank. „Het beschadigt me, want mensen weten om wie het gaat. Ondanks dat de naam gefingeerd is.”

Wix presenteerde #jehebtaltijdeenkeuze zondag in Droom van Zwolle, waar zij het boek ook heeft geschreven. Het boek omvat haar levensverhaal. Ze beschrijft bijvoorbeeld dat zij drie kinderen kreeg met de man uit haar eerste huwelijk waarna zij stapelverliefd werd op een ander. In een interview in de Stentor op 2 februari jongstleden: ,,Mijn prins op het witte paard, dacht ik. Ik was 36.’’ Maar ook: ,,Hij begon mij te mishandelen. Eerst psychisch, daarna lichamelijk.’’

Verbod

Dat interview was de eerste keer dat haar ex-man over het boek hoorde, beweerde hij zelf. Zijn advocate Anke Bovenmars pleitte woensdag voor de rechtbank in Almelo voor een verbod op het boek: ,,Mijn cliënt wordt in het boek beschuldigd van mishandeling en bedreiging. Het wordt ook gebracht als een waargebeurd verhaal, maar het bewijs voor de beschuldigingen ontbreekt.”

De schrijfster, die sinds 2010 woonachtig is in Zwolle woont en vaak lezingen geeft over het onderwerp huiselijk geweld, zegt dat het boek (dat gewoon nog via haar site verkrijgbaar is) vooral bedoeld is om het thema bespreekbaar te maken. „Bovendien hebben we er alles aan gedaan om mijn ex-partner niet herkenbaar te maken. Zo is zijn naam gefingeerd en is de beschrijving van zijn uiterlijk anders dan de werkelijkheid.”

Volgens advocate Bovenmars is dat niet genoeg. „Mevrouw Wix staat zelf op de omslag van het boek en in het boek staat om welke relatie het gaat. Mensen die mijn cliënt of de schrijfster kennen, weten precies om wie het gaat.”

Uitspraak

Wix wil er verder niet teveel over zeggen. ,,Ik overleg eerst even met mijn advocaat over een eventuele reactie. En het maakt ergens ook niet uit wat ik ervan vind, de rechter moet een beslissing nemen, niet ik.’’

Rechter Ger Vermeulen staat nu voor de taak om te beslissen wat zwaarder weegt: het recht op vrijheid van meningsuiting van de schrijfster of het recht van de ex-man die vindt dat zijn naam en eer door het boek zijn aangetast. „Daar moet ik goed over nadenken, want ik begrijp u beide,” sprak rechter Vermeulen. Hij zal op 27 maart uitspraak doen.

 1. Ricksen-biograaf uit Zwolle komt met vervolgboek vol bizarre feiten: ‘Fernando snoof en dronk terwijl hij ALS had’
  PREMIUM

  Rick­sen-biograaf uit Zwolle komt met vervolg­boek vol bizarre feiten: ‘Fernando snoof en dronk terwijl hij ALS had’

  Schrijver Vincent de Vries uit Zwolle komt met een nieuw boek over de strijd van Fernando Ricksen tegen de slopende ziekte ALS. Het is een vervolg op de biografie die de Zwollenaar eerder schreef over de veelbesproken ex-profvoetballer, die vorig jaar op 18 september overleed. Dinsdag 9 juni komt De finale strijd uit. En het belooft een bijzonder inkijkje te geven in het leven van Ricksen.
 2. Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobilist A. door rood?
  PREMIUM
  Video

  Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobi­list A. door rood?

  ,,Meneer was misschien niet van plan ons leven te verpesten. Maar hij moet wel realiseren wat hij ons heeft afgenomen.’’ De zoon van een 69-jarige Zwollenaar die in januari 2019 omkwam bij een verkeersongeval, las donderdag in de rechtbank geëmotioneerd een verklaring voor. Plaatsgenoot Ahmed A. (29) reed het slachtoffer met zijn auto aan. Justitie vindt hem schuldig en eist een werkstraf.

In samenwerking met indebuurt Zwolle