Volledig scherm
© Thinkstock

Experiment Hogeschool Windesheim:
afrekenen per studiepunt

Vijftig studenten bij hogeschool Windesheim in Zwolle kunnen vanaf komend studiejaar meedoen aan het experiment 'flexstuderen'. Ze betalen dan niet de gebruikelijke tweeduizend euro collegegeld, maar geven aan welke vakken ze willen volgen en rekenen af per behaald studiepunt.

Wie bijvoorbeeld 30 in plaats van het maximale aantal van 60 studiepunten haalt, betaalt de helft van het collegegeld. Het is de bedoeling het aantal van vijftig verder uit te breiden in de komende jaren.

De pilot is gericht op voltijdstudenten die naast hun studie andere dingen willen of moeten doen, bijvoorbeeld omdat ze mantelzorger zijn of een eigen bedrijf hebben. 

Ministerie van Onderwijs

Het ministerie van Onderwijs wil samen met hbo's en universiteiten uitzoeken hoe het hoger onderwijs flexibeler kan worden. Windesheim is een van de vier scholen die zich ingeschreven heeft voor de pilot. ,,We willen weten welke praktische en financiële gevolgen het heeft als je de student zelf laat bepalen in welk tempo hij wil studeren'', zegt bestuursvoorzitter Henk Hagoort van Windesheim.

Landelijk zijn spelregels opgesteld. Een daarvan is dat deelnemende studenten het eerste jaar afgerond moeten hebben.  

In samenwerking met indebuurt Zwolle