Volledig scherm
Nest van een huiszwaluw onder de dakgoot © eigen foto

Extra aandacht voor Zwolse stadsvogels

Stadsvogels als gierzwaluwen en huismussen raken in Zwolle steeds meer in de verdrukking. Doordat oude panden verdwijnen en huizen steeds beter worden geïsoleerd, hebben de vogels minder gelegenheid om nesten te bouwen. 

Daarom heeft Stichting Avifauna Zwolle 2018 uitgeroepen tot 'Jaar voor de stadsvogels in Zwolle'. Een oplossing is het plaatsen van nestkasten. De stichting hoopt bouwers en woningcorporaties daarin mee te krijgen.

Start vogeljaar

De aftrap van dit vogeljaar is op woensdag 20 december. Dan worden om 12.30 uur vijftien nieuwe nestkasten geopend bij een flatgebouw aan de Veemarkt 21. Die zijn speciaal voor gierzwaluwen. Het flatgebouw is van deltaWonen. Daarom worden de kasten geplaatst in de vorm en de kleuren van het logo van deltaWonen. Bouwbedrijf Nijhof assisteert bij het plaatsen en Vogelbescherming Nederland heeft financieel bijgedragen, laat stichting Avifauna Zwolle weten in een persbericht. 

Huismussen

Ook op andere plekken in Zwolle zijn kasten nodig, want er komen meer vogels in de problemen. Denk naast huismussen en gierzwaluwen ook aan huiszwaluwen en spreeuwen. Die zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van oudere bebouwing. Juist daar is onder dakpannen of in een andere kleine openingen nog plek om te broeden. Hoe nieuwer de bebouwing, hoe lastiger stadsvogels het krijgen, meldt Avifauna Zwolle. Dat laatste geldt ook voor vleermuizen. Ook die dieren komen hoe langer, hoe meer in verdrukking en zijn dus steeds vaker aangewezen op nestkasten.

De stadsvogel staat landelijk in de aandacht. De Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben 2018 uitgeroepen tot Jaar van de Huiszwaluw. In Zwolle kiest Avifauna voor een bredere groep vogels.

In samenwerking met indebuurt Zwolle