Volledig scherm
De Koggetunnel blijft tijdens het werk gewoon open, belooft ProRail. © ProRail

Extra viaduct voor vierde spoor naar rangeerterrein Zwolle

De belangrijkste fietsroute in Zwolle krijgt tijdelijk met oponthoud te maken. ProRail laat een extra spoorviaduct plaatsen bij de Koggetunnel. Daardoor komt ruimte voor een vierde spoor naar het vernieuwde rangeerterrein. 

Nu liggen er drie sporen over dit fietspad, op een van de belangrijkste scholierenroutes in Zwolle. Dat worden er dus vier. De voorbereidingen voor de bouw van het viaduct zijn inmiddels begonnen, laat woordvoerder Aldert Baas weten. Zo staat er een steiger in de onderdoorgang en is een deel van het pad afgezet. Aannemer NoorderSpoort voert het werk uit.

Wasstraat

Het hangt samen met een grote klus die ProRail in de buurt van Windesheim laat uitvoeren. Daar wordt sinds vorig jaar het opstelterrein vernieuwd. Het parkeerterrein voor treinen krijgt extra sporen en nieuwe perrons. Die zijn nodig voor onderhoud aan treintoestellen. Ook komt daar een moderne wasstraat. Op die plek worden dagelijkse vele tientallen treinen schoongemaakt en klaargezet voor de dienstregeling. Het vierde spoor verhoogt de capaciteit van het opstelterrein. Volgens ProRail is dat noodzakelijk omdat er steeds meer treinen rijden. En die groei zet nog veel verder door, verwacht de spoorbeheerder. 

Opstelterrein

Eerst plaatst de aannemer een steiger bij de Koggetunnel. Daarna komen er nog allerlei materialen en machines. De bouw duurt zo'n vijf maanden, verwacht ProRail. Begin 2020 kan de aannemer het spoor over het nieuwe viaduct aanleggen. ,,De eerste treinen zullen hier in de zomer van 2020 overheen rijden, op het moment dat het hele opstelterrein is vernieuwd,’’ aldus Baars.

Het meeste gebeurt op werkdagen tussen 7.00 en 19.00 uur.  De tunnel blijft gewoon open voor fietsers. Wel gaan verkeersregelaars de stroom begeleiden. Soms moeten fietsers even afstappen en lopend het werk passeren, aldus Baars. De aannemer legt half november de betonnen liggers over de tunnelbak. Dan ligt 't fietsverkeer soms tien minuten plat, schat Baars in. Verkeersregelaars begeleiden die stops. 

Johan

Uitgerekend op deze plek maakte verkeersregelaar Johan Zandvliet eerder dit jaar furore, door alle voorbijgangers een high five te geven. Het filmpje dat de Stentor van hem maakte, ging de hele wereld over. Of de vrolijke Zwollenaar terugkeert op die vertrouwde locatie is nog niet bekend. 

Volledig scherm
Zo ziet het er straks uit. © ProRail
Volledig scherm
Een artist impression van de nieuwe situatie, in vogelperspectief. De Koggetunnel krijgt een extra viaduct voor een vierde spoor naar het rangeerterrein. © ProRail
Volledig scherm
Werk aan het nieuwe viaduct bij de Koggetunnel. © ProRail
Volledig scherm
Enige hinder voor fietsers door bij de Koggetunnel in Zwolle. © ProRail

In samenwerking met indebuurt Zwolle