De hoofdstraat van Elspeet op de Veluwe staat volledig blank na een zomerse hoosbui. Volgens klimaatwetenschappers gaan we dit soort taferelen vaker zien.
Volledig scherm
PREMIUM
De hoofdstraat van Elspeet op de Veluwe staat volledig blank na een zomerse hoosbui. Volgens klimaatwetenschappers gaan we dit soort taferelen vaker zien. © Bram van de Biezen/Archief

Extreme droogte, hevige regen en smeltend poolijs: wat doen we in Oost-Nederland zélf tegen klimaatverandering?

Het VN-klimaatpanel luidt de noodklok. De aarde warmt veel sneller op dan gedacht en als we niets doen, leidt dat tot regelrechte natuurrampen. Doen we in Oost-Nederland wel genoeg tegen klimaatverandering? En wat kunnen we zelf nog meer doen? ,,De gedachte dat klimaatverandering ons niet raakt, gaat echt niet op.”

17 reacties

 • jos zoet

  1 jaar geleden
  Hoe was die uitdrukking ook al weer over het laag hangende fruit..? En ga nadenken over bedijking.. Over 250 jaar is heel het westen in de aanbieding wegens hoog water..
 • B Zieleman

  1 jaar geleden
  Zolang het aanbod van zeer goedkoop vliegen van kracht blijft, blijven mensen doodleuk fun-vliegen. Zolang de trein belachelijk duur blijft, de verbindingen niet optimaal, blijven de mensen in hun auto. Minder vlees krijg je bij veel mensen er niet in. Zolang bijv. varkensvlees spotgoedkoop blijft, gaan mensen echt niet minderen. En veel mensen gaan geen 2e-hands kleding kopen. Ik denk dat de overheid zich zelf eerst eens achter de oren moet krabben, zij hebben zelf ook overal lak aan.
 • Martin Maalderink

  1 jaar geleden
  Zo lang de toppers in Brussel nog om de maand met de hele bups verhuizen naar Straatsburg. Laat Fransje Timmermans zich daar maar druk om maken. Zolang de meeste bos branden nog worden aangestoken,! Moet ik me druk maken.....dacht het niet.
 • A.G. de Jong

  1 jaar geleden
  Zelfs al zou je meegaan in alle klimaatpaniek (wat ik gelukkig niet doe), dan nog kun je jezelf afvragen wat je tegen klimaatverandering zou moeten doen. Al zou het waar zijn dat menselijke activiteit van grote invloed is op het klimaat dan kunnen we daar toch momenteel weinig aan veranderen. Kernenergie zou dan nog de beste optie zijn, maar de politiek heeft gekozen voor biomassa, met massale boskap en luchtvervuiling tot gevolg!
 • Ben van Werven

  1 jaar geleden
  Klopt helemaal heer Blankhorst. De “massa” maakt zich nergens zorgen over. Men gaat gewoon door met 2e auto, airco’s, thermostaat op 21 graden, intensieve veehouderij en discussies over voetbalspelers. Jammer, we zijn denk ik, al te laat. Ik maak het niet meer mee maar mijn kleinkinderen zullen het helaas moeilijk krijgen. Mijn kinderen (gelukkig slechts 2) maken zich daar echt zorgen over. We praten er met hen dageljiks over.