Volledig scherm
Archieffoto ANP © ANP

Facebookterreur de ergste vorm van pesten, vinden lezers

Iemand (stiekem) filmen en die beelden dan ongevraagd en met kritisch commentaar op Facebook zetten. Dat is de ergste vorm van pesten vinden lezers van de Stentor. Op de landelijke dag tegen pesten reageerden ruim 500 bezoekers van de site op 10 stellingen. In totaal 98% daarvan vindt het vreselijk als iemand een ander treitert via Facebook .

Rolf Tebbens, orthopedagoog en basis-psycholoog bij Mindfit (onderdeel van de Dimence Groep), kan zich deze reactie heel goed voorstellen. ,,Dit digitaal pesten is de afgelopen 10 à 15 jaar enorm toegenomen. Mensen kunnen dan dingen anoniem zeggen en dan durven ze heel veel. En voor degene die gepest wordt: Vroeger kon je je huis nog invluchten als je gepest werd. Daar was je dan veilig, maar nu word je daar ook gevolgd. Het gaat er nooit meer af en het gaat de hele wereld over. En al krijg je Facebook zover dat ze het verwijderen, dan kan de pester het zo weer opnieuw uploaden”.

Zelfmoord

Tebbens noemt pesten ‘een vom van agressie en geweld’, waardoor het slachtoffer getraumatiseerd wordt en zelfs zelfmoordneiging van kan krijgen. ,,Pesters hebben zelf vaak ook een probleem. Ze hebben sowieso weinig inlevingsvermogen. Soms zijn ze zelf gepest of hebben ze thuis niks te zeggen, zodat ze zich uitleven op anderen. Ze zien het als een soort spelletje, waarbij ze denken dat ze zichzelf verheffen door een ander de grond in te trappen’’.

Vier groepen

Tebbens komt met slachtoffers van pesten (op school of op het werk) in contact via een spreekuur bij huisartspraktijken en ook geeft hij voorlichting op scholen. Daarbij richt hij zich op vier groepen:

1. De pesters, die duidelijk gemaakt worden dat ze moeten stoppen.
2. De meelopers (die lachen en niks doen), die in feite net zo verantwoordelijk zijn.
3. De slachtoffers, die leren het onderwerp aan te kaarten
4. Volwassenen, die een slachtoffer moeten helpen. ‘Als je omsingeld bent door 15 man, dan begin je als kind in je eentje niks, dan moet iemand helpen’.

De orthopedagoog verwacht niet dat pesten ooit helemaal uitgebannen worden: ,,Agressie zit in de menselijke aard. Neem oorlogen of zoiets simpels agressie in het verkeer. Dat zal er altijd zijn”.

Reacties lezers

Dit waren de vijf stellingen die door lezers het meest als pesten werden gezien:

• Telkens iemand negeren en nooit gevraagd worden bij groepsopdrachten 88% ja - 12% nee
• Grapjes maken over iemands gewicht: Ha jij bent vet licht 83% ja en 17 % nee
• Iemand stiekem filmen en die beelden dan met commentaar op Facebook zetten 98% ja - 2% nee
• Onnodig veel kritiek geven of de (goede) prestaties van iemand consequent en bewust afzwakken. 87% ja - 13% nee

Zie ook: Is dit pesten? Wat vind jij?

In samenwerking met indebuurt Zwolle