Volledig scherm
Selma Wijnberg was in 2010 met haar kleindochters Tagan links en Kendra terug in Zwolle. De vrouw die Sobibor overleefde keerde even terug naar haar geboortestad. © Sacha Wunderink

Familieleden Sobibor-overlevende
Selma Wijnberg naar Zwolle voor opening tentoonstelling

In totaal 37 familieleden van Selma Wijnberg wonen volgende week de opening bij van de tentoonstelling die in Zwolle wordt gewijd aan de Joodse oud-inwoonster van de stad. De hoofdrolspeelster zelf kan vanwege haar zwakke gezondheid niet overkomen uit Amerika. 

De familieleden uit Amerika, Canada en Europa komen op uitnodiging van de gemeente naar Zwolle. In de synagoge wordt vanaf 4 mei een plek ingeruimd voor het verhaal van Selma Wijnberg.  Zij is telg uit de bekende Zwolse Joodse familie die voor de Tweede Wereldoorlog onder andere Hotel Wijnberg aan de Veemarkt runde. Selma overleefde concentratiekamp Sobibor, maar kreeg geen gastvrije ontvangst toen zij na de oorlog met haar Poolse man Chaim terugkeerde in Nederland en Zwolle.

Excuses

In 2010 kreeg ze van toenmalig minister Ab Klink excuses aangeboden en ook Zwols burgemeester Henk Jan Meijer bood zijn excuses aan. Hij beloofde toen bovendien te zoeken naar een herdenkingsplaquette of -plek om haar leven, dat van haar familie en de Joodse Zwollenaren te herdenken. Uiteindelijk duurde het daarna nog zeven jaar voordat dit gerealiseerd werd, tot groot verdriet van haar familie. Het was een grote wens van de familie om bij het voormalige Hotel Wijnberg een blijvende herinnering te realiseren, maar het pand is inmiddels gesloopt. 

Het verhaal van Selma krijgt nu een permanente plek in de Vrouwenvleugel van de synagoge. Voor de genodigden is daar op 4 mei een bijeenkomst. Daaraan werkt ook  historicus Ad van Liempt mee, auteur van het boek ‘Selma, de vrouw die Sobibor overleefde’. Burgemeester Henk Jan Meijer houdt een inleidend verhaal. Verder zijn er optredens van het Zwols Joodse koor Kachol Lawan en het Octopus Schoolkoor.

Op donderdag 4 mei is de familie ’s avonds bij de Gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk. Daarna neemt de familie deel aan de Stille Omgang en Dodenherdenking. Op vrijdag 5 mei woont de familie de opening van het Bevrijdingsfestival Overijssel bij en bezoekt zij bijzondere plekken in Zwolle. 

Volledig scherm
Minister Ab Klink (L) spelde in 2010 de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau op bij de destijds 87-jarige Selma Engel-Wijnberg (2eL), onder toeziend oog van haar kleindochters Tagan (2eR) en Kendra (R). Engel-Wijnberg werd in 1943 via Westerbork afgevoerd naar Sobibor. Ze is de enige Nederlandse vrouw die de verschrikkingen in dit vernietigingskamp heeft overleefd en was na haar terugkeer niet meer welkom in Nederland omdat ze met een Pool was getrouwd. Klink bood haar eerder op dag namens de Nederlandse regering excuses aan voor deze ongepaste behandeling. © ANP

In samenwerking met indebuurt Zwolle