Door een aanrijding tussen twee vrachtwagens én een brandende personenauto stond het verkeer op 14 juni 2018 bijna de hele dag over lange afstand in de file.
Volledig scherm
PREMIUM
Door een aanrijding tussen twee vrachtwagens én een brandende personenauto stond het verkeer op 14 juni 2018 bijna de hele dag over lange afstand in de file. © Harm Meter

Files in Overijssel groeien fors

VIDEOAutomobilisten in Overijssel krijgen het steeds zwaarder te verduren. De files in de provincie groeiden afgelopen jaar met 53 procent. De chaos die op 14 juni ontstond op de A28 spande daarbij de kroon. Door een aanrijding tussen twee vrachtwagens én een brandende personenauto stond het verkeer bij Staphorst over lange afstand bijna de hele dag in de file. 

Op de provinciale snelwegen stond afgelopen jaar in Overijssel 1217 uur file, met een totale lengte van 11.298 kilometer. In 2017 was dat nog 867 uur en een lengte van 7700 kilometer. Met die toename vliegt Overijssel uit de bocht vergeleken bij de landelijke cijfers. Landelijk was de stijging op de snelwegen met 5 procent veel minder sterk, geeft de provincie aan. De ANWB meldde in december een landelijke stijging van 20 procent. Dat betrof de snelwegen plus N-wegen. 

In Gelderland groeit het fileprobleem minder snel dan in Overijssel, zo blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat: 16 procent. In dat percentage zijn ook de files op de N-wegen meegenomen. In Flevoland is zelfs sprake van een daling van 9 procent.

  1. Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronadoden: ‘RIVM-cijfers zijn incompleet, maar die van ons ook’
    PREMIUM

    Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronado­den: ‘RI­VM-cij­fers zijn incompleet, maar die van ons ook’

    De Zwolse huisarts Marco Blanker zoekt uit hoeveel mensen er aan corona zijn overleden, zonder dat ze getest zijn. Deze doden worden niet vermeld in de RIVM-cijfers – waarin alleen positief geteste sterfgevallen voorkomen – en worden daarom ook wel de ‘verborgen coronadoden’ genoemd. Uit eerste onderzoek onder huisartsen bleek eerder al dat het om honderden patiënten gaat.

In samenwerking met indebuurt Zwolle