Volledig scherm
© ANP

FIOD valt panden in Zwolle, Apeldoorn en Hattem binnen

UpdateDe FIOD verdenkt een echtpaar uit Apeldoorn en één man uit Hattem betrokkenheid bij het witwassen van ongeveer 1,8 miljoen euro via buitenlandse financiële constructies.  De fiscale opsporingsdienst deed vandaag invallen in negen woningen en kantoorpanden in Apeldoorn, Hattem, Houten, gemeente Lopik, Oldenzaal en Zwolle. 

Er is beslag gelegd op administratie. Ook nam de politie een vuurwapen in beslag.

Naast de drie mensen uit Apeldoorn en Zwolle zijn er nog drie mannen en één echtpaar uit Houten, Lopik en Oldenzaal verdachte. De leeftijd van de verdachten varieert van 42 tot 56 jaar. Het onderzoek houdt verband met de Panama Papers, een grote hoeveelheid uitgelekte gegevens over dubieuze constructies die in Panama werden opgetuigd.

De FIOD heeft onderzoek gedaan naar informatie die is verkregen uit Luxemburg. Het gaat om bankgegevens van financiële dienstverleners die het mogelijk maken om geld buiten het zicht van de Nederlandse autoriteiten te houden.

'Gift'

Uit het onderzoek bleek dat een Luxemburgse bankrekening veelvuldig werd gevoed met bedragen die binnenkwamen onder de noemer ‘dividend’. Korte tijd later maakte deze 'facilitator' het bedrag over op rekeningen van de Nederlanders onder de noemer ‘gift’. Daarna werden de gelden vaak contant opgenomen. De FIOD wil nog niet zeggen wie van de verdachten de facilitator is. 

Met deze transacties wordt het geld als het ware ‘omgekat’ om de werkelijke aard of herkomst te verhullen. De herkomst van de gelden, veelal van buitenlandse rechtspersonen, is vooralsnog onbekend. De FIOD vermoedt dat het gaat om crimineel geld dat witgewassen werd.

In samenwerking met indebuurt Zwolle