Volledig scherm
De FIOD deed onder andere een inval bij International Business Genemuiden B.V. aan de Katoenstraat. © Foto Freddy Schinkel

FIOD verdenkt vijftal van oplichting Breman uit Genemuiden met spookfacturen

De fiscale opsporingsdienst FIOD verdenkt vijf mannen van oplichting en verduistering van het Genemuidense installatiebedrijf Breman. De vijf zouden Breman voor zeker 1,4 miljoen euro getild hebben met spookfacturen. In dat kader deed de FIOD woensdag invallen bij drie bedrijven in Genemuiden en een woning in Zwartsluis. 

Bij die zoekingen zijn volgens de FIOD twee auto’s in beslag genomen. Ook werd een hoeveelheid contant geld en administratie meegenomen voor nader onderzoek. Geen van de verdachten is aangehouden. 

Valse facturen

De FIOD vermoedt dat leveranciers - Tapijtwereld International BV en IBG BV - Breman jarenlang valse facturen hebben gestuurd zonder dat daar iets tegenover stond. De facturen werden - zeer waarschijnlijk door een of twee van die verdachten - goedgekeurd en betaald. Een deel van het uitbetaalde geld is ten goede gekomen aan verdachten. Mogelijk is hiermee 1,4 miljoen euro aan het bedrijf onttrokken, stelt de opsporingsdienst. Breman heeft aangifte gedaan van de oplichting. 

Bij de twee Genemuidense leveranciers deed de FIOD gisteren zoekingen. Breman wil er zelf weinig over kwijt: ,,Omdat het hier om een lopend onderzoek gaat en wij vanzelfsprekend volledige medewerking verlenen aan de waarheidsvinding, doen wij inhoudelijk geen uitspraken’’, laat de directie van Breman Beheer schriftelijk weten. 

Volledig scherm
Inval bij tapijtbedrijf in Genemuiden © Caspar van Oirschot

Boekhouder

De vijf verdachten zijn zeer waarschijnlijk Goos van der K. (63) en Lute W. (68), ex-directeur en boekhouder van de Genemuider vestiging van Breman, Johan van D. (56) van Tapijtwereld en Gert B. (58) en Gerrit V. (41) van IBG BV.  Tegen deze vijf mannen loopt al langere tijd een civiele zaak, aangespannen door Breman. Het bedrijf heeft vorig jaar al de bovengenoemde leveranciers en de vijf mannen elk hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor het bedrag van 1,4 miljoen euro. Wanneer die zaken behandeld worden is nog onduidelijk. 

Geen commentaar

Goos van der K., de vanwege de vermeende tapijtfraude ontslagen Breman-directeur, geeft geen antwoord op de vraag of de FIOD ook bij hem thuis zoeking heeft gedaan. Hij stelt wel ‘heel gelukkig te zijn dat er nu eindelijk acties zijn’ en zegt te hopen dat nu snel duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit. De andere vier wilden woensdag en vandaag desgevraagd geen commentaar geven op het FIOD-onderzoek en hun vermeende rol daarin. 

Misstanden

De fraudezaak kwam vorig jaar aan het rollen toen er ernstige signalen bij de Breman-top binnenkwamen over misstanden bij TB Genemuiden. Een recherchebureau deed onderzoek voor het bedrijf en constateerde dat er onder het bewind van Van der K. gedurende bijna twaalf jaar meer dan 160 rekeningen ter waarde van ruim 1,4 miljoen euro aan de twee tapijtbedrijven betaald werden. 

Die leverden daarvoor echter nooit tapijt. Daarnaast liet Van der K. volgens het recherchebureau medewerkers onder werktijd privéverbouwingen voor hem en zijn vertrouwelingen uitvoeren, verdwenen er bedrijfsgoederen en zou er sprake zijn van een zwarte kas. De kwestie leidde tot het ontslag van Van der K. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle