Volledig scherm
Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. © ANP

Flexstuderen in trek in Zwolle

330 Studenten van hogeschool Windesheim hebben zich aangemeld om mee te doen aan het experiment ‘flexstuderen’. Er zijn volgend jaar 50 plekken beschikbaar. Deelnemers betalen per studiepunt in plaats van het volledige wettelijke collegegeld van 2000 euro. Dat kan behoorlijk wat geld besparen als ze van plan zijn niet het hele jaarprogramma te volgen omdat ze erbij werken, een eigen bedrijf hebben, bestuurstaken hebben of aan topsport doen.

Vanaf volgend jaar mag het hoger onderwijs experimenteren met flexstuderen. PvdA en VVD in de Tweede Kamer hebben dat afgedwongen. Naast Windesheim hebben de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg, en hogeschool Utrecht zich aangemeld.

Windesheim is verrast door de grote belangstelling. Die komt van studenten van allerlei opleidingen. Opvallend is het relatief grote aantal aanmeldingen van de opleidingen pedagogiek en journalistiek. Ook de motieven zijn divers, zegt coördinator Daniëlle Schwartz van het experiment. ,,Sommigen willen er een half jaar tussenuit voor vrijwilligerswerk, er zijn mensen bij die thuis voor iemand moeten zorgen en er zitten studenten uit de medezeggenschapsraad bij die meer ruimte willen om hun bestuurswerk te doen.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle