Volledig scherm
De Wijthmenerplas bij Zwolle is behalve een recreatiegebied ook een evenemententerrein, bijvoorbeeld voor festival 'Wildness'. Deze opname is van 17 mei 2014. Foto Henri van der Beek © foto: Henri van der Beek, Wapenv

Forse stijging parkeertarief Wijthmenerplas gaat 1 mei in

De vorig jaar vastgestelde verhoging van het parkeertarief bij de Wijthmenerplas in Zwolle gaat vanaf 1 mei in. Bezoekers van het recreatiegebied betalen vanaf dan 5 euro in plaats van 3 euro per dag.

De forse tariefstijging geldt enkel in het hoogseizoen, van 1 mei tot en met 1 oktober tussen 8.00 en 16.30 uur. Na deze tijd en in het laagseizoen blijft het parkeren gratis.

Cameratoezicht

De gemeente Zwolle verdedigt de verhoging van 67 procent met diverse argumenten. Zo stelt ze dat de afgelopen tien jaar de tarieven voor het parkeren bij de Wijthmenerplas niet verhoogd zijn, terwijl de voorzieningen wel verbeterd zijn. Er wordt bijvoorbeeld verwezen naar de opgeknapte toiletgebouwen en de verbeterde trailerhelling voor hulpdiensten die een boot te water moeten laten. Ook komt er nu cameratoezicht bij de entree, zodat in de gaten gehouden kan worden welke auto's het terrein op- en afgaan.

Muntgeld

Het complete parkeersysteem bij de recreatieplas in de zuidoostelijke hoek van de gemeente Zwolle is gemoderniseerd. Bij de oude parkeermeters kon enkel met gepast muntgeld betaald worden. In de nieuwe situatie kan achteraf of op ieder ander moment afgerekend worden bij een betaalautomaat centraal op het parkeerterrein. Zo hoopt de gemeente Zwolle wachtrijen bij vertrek te voorkomen. Naast pinbetalingen blijft afrekenen met contant geld vooralsnog ook mogelijk. 

Met het nieuwe parkeersysteem kan het gebied ook beter afgesloten worden na zonsondergang. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle