Volledig scherm
Een collectant van het Oranje Fonds krijgt geld op straat. © Oranje Fonds

Friezen geven ’t gulst, gevolgd door Overijssel. Brummen is het meest genereus van Gelderland

videoDing-dong! De collectant van het Oranje Fonds kreeg in juni het meeste geld van van Friezen, gevolgd door de inwoners van Overijssel. 

Bij elke ‘bereikte voordeur’ in Overijssel kreeg de collectant 25 cent. In Friesland was dat 26 cent. 

Het Oranje Fonds bekeek ook welke gemeente in de provincie het gulst gaf. Die eer gaat naar Steenwijkerland, met 52 cent per ‘bereikte voordeur’. 

De inwoners van Gelderland doken minder diep in de knip. De collectant kreeg gemiddeld 22 cent per keer dat er werd aangebeld. In Brummen waren ze het meest gul. De inwoners van de gemeente gaven gemiddeld 71 cent per keer dat ze de voordeur open deden voor de collectant. 

Armoede

In het hele land leverde de collecte voor het Oranje Fonds bijna een half miljoen euro op. De organisatie: ,,Met het ingezamelde geld kunnen wij veel projecten steunen die mensen met elkaar verbinden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat mensen zich niet eenzaam meer voelen, uit de armoede gehaald worden of ondanks een beperking gewoon mee kunnen doen in Nederland.’’

App

Collecteren gaat allang niet meer per se met ‘echt’ geld. Tegenwoordig kun je zelfs met een app betalen bij sommige collectes. Bekijk hieronder een video die laat zien hoe digitaal collecteren verloopt in een kerk. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle