Volledig scherm
Operatiekamer Isala Klinieken. Foto archief Ingrid Stijkel

Fusie Isala met Meppel en Harderwijk

ZWOLLE/MEPPEL/HARDERWIJK - De Isala klinieken in Zwolle, het Meppeler Diaconessenhuis en St Jansdal in Harderwijk willen fuseren. De drie ziekenhuizen streven ernaar om de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in het tweede kwartaal van dit jaar toestemming te vragen voor de fusie, tenzij de komende maanden blijkt dat dit zorginhoudelijk of financieel onmogelijk is.

Bestuursvoorzitter Marjanne Sint van de Isala klinieken verwacht voor het einde van het jaar een reactie van de NMa. "De fusie gaat over het verbeteren van de zorg en niet over het sluiten van locaties", benadrukt ze. "In alledrie de plaatsen blijft een ziekenhuis bestaan.Dat garandeer ik."

Volgens Sint is een krachtenbundeling van de ziekenhuizen in deze regio onvermijdelijk. "Je ziet in Meppel bijvoorbeeld dat het ziekenhuis in toenemende mate moeite heeft de 24-uurs zorg overeind te houden." Dit heeft er onder meer toe geleid dat de afdeling klinische verloskunde met ingang van dit jaar is verplaatst van Meppel naar Zwolle. Sint: "We moeten voorkomen dat het sluiten van een afdeling zorgt voor een geleidelijke afbraak van de zorg in een regio. Daar voelen we als Isala ook verantwoordelijk voor."

Het ziekenhuis in Meppel moet een partner zoeken om op termijn te kunnen overleven. Voor Harderwijk geldt dat niet. Sint heeft het in dit verband over 'pro-actief' handelen. "Op dit moment is er voor St Jansdal geen noodzaak voor een fusie. Het is een goed draaiend ziekenhuis." Met de steeds strenger wordende kwaliteitseisen voor de zorg zal het voor Harderwijk steeds moeilijker worden om topzorg te blijven leveren. "St Jansdal heeft Isala gekozen als partner voor de toekomst. Daar zijn wij erg blij mee", zegt Sint. "Harderwijk is in mijn ogen een van de beste basisziekenhuizen van het land, waar Isala in bepaalde opzichten van kan leren."

De fusieplannen komen niet uit de lucht vallen, al wilden de ziekenhuizen in Harderwijk en Zwolle vorige maand alleen bevestigen dat ze spraken over 'vergaande samenwerking'. Op dat moment was een fusie "een mogelijke uitkomst van de gesprekken. Geen doel."

Volledig scherm
Isala ziekenhuis Zwolle © Tom van Dijke

In samenwerking met indebuurt Zwolle