Geblinddoekt judoën: ‘Je bent totaal afhankelijk van de ander’

videoVreemd gezicht: twintig mensen in judopak lopen onwennig en onzeker met een vliegtuigmasker op kriskras door elkaar heen in de dojo, de judozaal. ,,En níet met je armen naar voren", roept coach Marco Borst. ,,Dat doen blinden toch ook niet?” 

De geblinddoekten zijn allemaal studenten van sport- en beweegopleidingen in het hele land. Tweehonderd studenten konden gisteren bij hogeschool Windesheim in Zwolle ervaren hoe het is om te sporten met een handicap. De hogeschool had de Paralympic Experience Day op poten gezet samen met NOC*NSF. ,,We vinden het belangrijk dat jonge professionals die later in de sportbegeleiding aan het werk willen, ook zelf kunnen ervaren hoe het is om aangepaste sporten te beoefenen”, zegt Gabriëlla van Driel van NOC*NSF.

Ongemakkelijk

Voordat de studenten zelf aan de slag gaan hebben ze eerst een ontmoeting met verschillende paralympische sporters, die ze het hemd van het lijf mogen vragen. ,,Ook vragen die je misschien niet zo snel durft te stellen omdat ze ongemakkelijk zijn", zegt Van Driel. ,,Bijvoorbeeld wat het met iemand doet om niet te kunnen zien of wanneer een prothese wel of niet gebruikt wordt.” 

Na de College Tour met sporters, coaches en begeleiders gaan de deelnemers zelf aan de slag. Ze kunnen kiezen uit dertien verschillende sporten. Van rolstoelbasketbal tot zitvolleybal en van wielrennen tot skiën. Judocoach Marco Borst, die ook verschillende slechtziende en blinde paralympiërs traint, laat zijn groep eerst geblinddoekt rondlopen om te ervaren hoe dat is. Vervolgens formeert hij tweetallen die oefeningen met elkaar moeten doen. Eén van hen is geblinddoekt, de ander niet. Het gaat bijna letterlijk met vallen en opstaan. Borst spreekt een paar deelnemers aan. ,,Je zegt: ‘ga maar hier staan‘ en: ‘deze kant op‘. Maar hij is blínd, weet je nog? Gebruik je stem en zeg: ‘stap maar naar mij toe‘. Dan kan de ander op het geluid afgaan. Je stem is ontzettend belangrijk en alles wat je zegt moet nut hebben.”

Veiligheid

Borst heeft al jarenlang ervaring met het trainen van visueel gehandicapte judoka's. ,,Als je niets kunt zien moet je heel erg op elkaar kunnen vertrouwen. En als trainer moet je álles bewaken. Daarbij is de veiligheid het allerbelangrijkste.” De korte les aan de toekomstige sportdocenten geeft slechts een impressie, maar: ,,Ik hoop dat ze er iets van meenemen als ze ooit zelf les gaan geven aan mensen met een beperking.”

Student Stef Kemps is na afloop enthousiast. Hij studeert Sportkunde aan de hogeschool in Nijmegen en volgt bij hogeschool Windesheim de minor ‘aangepast sporten‘. ,,Ik vond het heel gaaf. Je ervaart zo'n les totaal anders als niets ziet. Je bent totaal afhankelijk van de ander en moet er volledig op vertrouwen dat die ander het goed doet.” 

Volledig scherm
Geblinddoekt judoën tijdens de Paralympic Experience op hogeschool Windesheim. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle