Volledig scherm
Kunstuitleen in Zwolle © Stephan van de Kamp

Gedupeerde failliete Kunstuitleen Zwolle : Wat doen we met het schilderij?

Dineke Holman uit Wezep zit in haar maag met een schilderij. Dat heeft ze gehuurd bij Kunstuitleen Zwolle. Maar maandag las ze in de krant dat die stichting sinds een maand failliet is. ,,Vreemd dat niemand ons even heeft ingelicht", vindt Holman. ,,Nu hangt hier een schilderij in huis dat niet van mij is. Waar moet ik er mee heen?"

Het werkt vrij eenvoudig, zegt Holman. ,,Je betaalt een maandelijks bedrag en mag daarvoor twee keer per jaar van schilderij ruilen. Of een ander kunstwerk. Een deel van het geld spaar je. Dat kun je dan tezijnertijd verzilveren. Door een schilderij te kopen of door een ander kunstwerk te kopen. Ik heb onlangs een deel van mijn tegoed omgezet in een paar mooie exclusieve oorhangers. Ik weet niet precies hoeveel ik nog heb staan, maar het is nu nog maar de vraag of ik dat nog terugkrijg."

Medelijden

Holman heeft meer medelijden met de medewerkers en de kunstenaars. ,,Die mensen die daar werken zijn zo vriendelijk en denken altijd met je mee. Ze halen het onderste uit de kan om je van dienst te zijn", zegt ze. ,,Maar wat denk je van al die kunstenaars? Er lagen daar heel veel exclusieve sieraden en bijzondere tassen die ook te koop zijn. Ik kan me niet voorstellen dat de Kunstuitleen die allemaal in bezit heeft. Dus moeten die kunstenaars maar afwachten wat er mee gaat gebeuren. Daar ligt voor een kapitaal volgens mij."

Eigendom

Toch zijn de kunstwerken die door Kunstuitleen Zwolle worden uitgeleend niet allemaal eigendom van de kunstenaars, zegt Gijs Dragt. ,,De kunstuitleen heeft een groot aantal werken van me gekocht en die leent ze uit", aldus de Zwolse kunstenaar. ,,Ik weet eigenlijk niet of al die facturen al betaald zijn. Dat moet ik maar eens nakijken."

Doorstart?

Hij vreest voor de collega's die nog wel eigenaar zijn van hun werken. ,,Of er nu een doorstart komt of niet, in beide gevallen komen kunstenaars op de laatste plek. Eventuele schuldeisers als belastingdienst of een pandeigenaar gaan altijd voren. Wij worden nooit volledig gecompenseerd voor ons werk." 

En dat schilderij van Holman? ,,Ik laat het voorlopig maar gewoon hangen", zegt ze. ,,Ik zal toch wel een keer wat horen via de stichting of de curator?"

In samenwerking met indebuurt Zwolle