Volledig scherm
PREMIUM
Omwonenden van de Bomhofsplas bij Haerst woonden dinsdagavond massaal een informatieavond bij over het verhogen van de bodem en het aanbrengen van zonnepanelen. © Alex Mulder

Geen garantie op schone grond in Bomhofsplas tussen Zwolle en Hasselt

Zandbedrijf Dekker Groep kan niet garanderen dat geen rommel in de Bomhofsplas belandt, maar wil dat zoveel mogelijk voorkomen. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst voor omwonenden van de zandwinningsplas tussen Zwolle en Hasselt. Wel wordt de grond uitvoerig gekeurd en gaat het niet om zwaar vervuild slib, waar de buurt voor vreest. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat Haerst weinig vertrouwen heeft in Dekker.

De zandwinningsplas ten noorden van Zwolle wordt als het aan eigenaar Dekker Groep ligt deels verontdiept. Het bedrijf wil zand dat bij graafwerkzaamheden elders vrijkomt naar de Bomhofsplas brengen. Daar krijgt Dekker voor betaald. Directeur Richard van den Berg bezweert dat het niet gaat om verontreinigde grond, omdat de regels dat niet toestaan. Van den Berg verkondigde dinsdagavond dat zijn bedrijf zelfs ver onder de toegestane norm blijft. ,,Volgens de norm mag 20 procent van het zand bodemvreemd materiaal bevatten. Dat vind ik absurd. Wij streven ernaar om dit maximaal 5 procent te laten zijn."

In samenwerking met indebuurt Zwolle