Geen hoog water en toch zware overstromingen op de IJsseldijk in Zwolle - hoe kan dat?

videoWoesjh... even is het stil en dan weer woesjh... Een enorme installatie op de IJsseldijk in Zwolle-Zuid braakt om de paar seconden honderden liters water uit. 

Het water bubbelt en bruist over het fietspad en rolt daarna naar beneden. Met de ogen dicht lijkt het of je in de golven van de branding aan zee staat en het water om je enkels spoelt. 

Maar daarna houdt de gelijkenis snel op. Hier staan mensen met laarzen en veiligheidshesjes aan te kijken hoe het water zijn weg naar beneden vindt. En vooral wat het water veroorzaakt. Vallen er gaten in de dijk? Worden bestaande gaten groter? Spoelt er zand weg en houdt de grasmat het wel? Af en toe wordt de machine stilgezet en wordt het stukje dijk dat net door al het water is geteisterd minutieus bekeken en nagemeten.

  1. Zwolse Dierenvoedselbank wordt overspoeld door aanvragen en zet gratis voer neer: ‘We doen dit in goed vertrouwen’

    Zwolse Dierenvoed­sel­bank wordt overspoeld door aanvragen en zet gratis voer neer: ‘We doen dit in goed vertrouwen’

    De Zwolse Dierenvoedselbank wordt overspoeld met nieuwe aanvragen sinds de coronacrisis is uitgebroken. Tegelijkertijd kan de stichting het voer voor honden, katten en andere huisdieren niet meer op de gebruikelijke manier verspreiden. De tijdelijke noodoplossing: twee plekken in Zwolle waar dagelijks kratten vol voer neergezet worden, waar iedereen gebruik van kan maken.

In samenwerking met indebuurt Zwolle