Volledig scherm
© Valerie Kuypers

Gehandicapte Amina zat drie weken zonder kleren in Zwolse cel

Een verstandelijk gehandicapte, autistische vrouw uit Zwijndrecht heeft bijna drie weken weken zonder kleren in een isoleercel in het huis van bewaring in Zwolle doorgebracht. Volgens deskundigen was ze niet geschikt om in detentie te zitten. Ze kreeg alleen een zogeheten scheurhemd, dat niet kapot te krijgen is. 

De 30-jarige Amina wordt verdacht van mishandelingen, winkeldiefstallen en bedreigingen. Zo stal ze een keer lucifers bij een supermarkt, om die buiten af te steken. Haar aanhouding liep uit de hand. Een andere keer liep ze een ziekenhuis in, waar ze een schoonmaker bedreigde met een schaar. De vrouw uit Zwijndrecht is niet crimineel, erkende zelfs Justitie gisteren bij de rechtbank in Dordrecht: ,,Maar ze doet wel strafbare dingen.’’

Geschreeuw

Amina B. is verstandelijk gehandicapt en autistisch. Haar vader loopt al vijftien jaar stad en land af om een plek te vinden waar ze behandeld kan worden. Jaren verbleef ze in instellingen voor verstandelijk gehandicapten, maar het geschreeuw van medebewoners werd haar te veel. Daardoor werd ze ook een gevaar voor zichzelf.

Na het incident in het ziekenhuis belandde ze in een psychiatrische kliniek in Den Dolder en later in de Kijvelanden. In beide klinieken kwam ze in te grote groepen terecht, onder meer met schizofrene mensen. De klinieken wisten zich geen met haar, zodat ze uiteindelijk maar naar het huis van bewaring gestuurd werd, hoewel ze volgens deskundigen niet geschikt was om in detentie te zitten. Ook daar wisten ze zich geen raad met haar.  Ze belandde zonder kleren, gehuld in een niet kapot te krijgen scheurhemd in een isoleercel met alleen een plastic matrasje. Amina kreeg haar eten door een luikje aangereikt. Zelfs een extra plastic bordje, zodat ze haar maaltijd beter kon ordenen, werd geweigerd.

Mensenrechten

Volgens Justitie heeft gevangenispersoneel in Zwolle serieus geprobeerd haar mee te nemen naar de groep, maar is dat niet gelukt. Raadsman Ton Kessel sprak van een ‘flagrante schending van de mensenrechten’. Justitie stelt dat dit alleen gebeurt als er vrees is dat iemand zichzelf iets aandoet. In die gevallen wordt volgens een woordvoerster meermalen per dag gekeken of iemand in de isoleercel moet blijven.

Probleem is vooral dat er geen zicht is op een plek die geschikt is voor de vrouw. Er is één kliniek waar ze wel op haar plaats zou zijn, maar de wachtlijst daarvoor is lang. Justitie had gewild dat Amina in de gevangenis blijft tot daar plek is: ,,We moeten ook aan de bescherming van de maatschappij denken.’’

Aandacht en hulp

Dat vond de rechtbank echter te ver gaan. Die ging dankbaar in op een aanbod van de vader om haar weer in huis op te nemen, zolang ze nergens terecht kan. ,,Wij kunnen dat wel aan tot ze opgenomen wordt. We zijn niet bang, ze is niet gevaarlijk. Wat ze gedaan heeft, deed ze om aandacht en hulp te krijgen. Ze heeft wel geleerd dat dat niet werkt.’’ 

De vrouw mag het ouderlijk huis alleen onder begeleiding verlaten. Ook mag ze niet meer op haar e-bike fietsen; die is zo snel dat haar vader haar niet bij kan houden.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Zwolle