Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © Eveline van Elk

Geheime locatie mesttop LTO Nederland

ZWOLLE - De inkrimping van de melkveestapel wordt maandag besproken op een geheime locatie. Het was de bedoeling om dat al deze week te doen, maar volgens boerenorganisatie LTO Nederland lukte het niet om alle betrokkenen zo snel bijeen te krijgen. De 'derogatietop' was daarom uitgesteld.

Het betreft volgens een woordvoerster van LTO Noord een besloten bijeenkomst. Om die reden wordt de locatie niet bekend gemaakt aan de buitenwacht; op mediavertegenwoordigers zitten ze niet te wachten. En ook houdt ze geheim wie er aan de top deelnemen.

Uitzonderingspositie
Door de derogatie heeft Nederland een uitzonderingspositie gekregen waardoor boeren meer mest over hun land mogen uitrijden dan de Europese norm. De derogatietop moet leiden tot een voorstel voor een snelle inkrimp van de melkveestapel met ongeveer 220.000 koeien. Als er geen afspraken over gemaakt kunnen worden, blijft produktie van fosfaat door de melkveestapel boven het fosfaatplafond. Nederland raakt dan de Europese derogatie kwijt en dat leidt tot een nog ingrijpendere keuze: inkrimping van de veestapel met 480.000 dieren of de mest van deze dieren exporteren. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft begin deze maand tijdens een protestbijeenkomst in Zwolle gezegd 23 miljoen euro beschikbaar te willen stellen voor aanpak van het mestprobleem. Volgens de sector is dat volstrekt onvoldoende. Die is daarom een laarzenactie begonnen. Als protest kan de bewindsman hun laarzen krijgen want ze vrezen dat de bedrijven over de kop gaan. Na afschaffen van het melkquotum kochten boeren meer koeien. Maar vanaf eind volgend jaar mag minder mest op het land gestrooid worden en komen boeren in de problemen. Zwolle

De inkrimping van de melkveestapel wordt maandag besproken op een geheime locatie. Het was de bedoeling om dat al deze week te doen, maar volgens boerenorganisatie LTO Nederland lukte het niet om alle betrokkenen zo snel bijeen te krijgen.

Liever geen media
De 'derogatietop' was daarom uitgesteld. Het betreft volgens een woordvoerster van LTO Noord een besloten bijeenkomst. Om die reden wordt de locatie niet bekend gemaakt aan de buitenwacht; op mediavertegenwoordigers zitten ze niet te wachten. En ook houdt ze geheim wie er aan de top deelnemen.

Door de derogatie heeft Nederland een uitzonderingspositie gekregen waardoor boeren meer mest over hun land mogen uitrijden dan de Europese norm. De derogatietop moet leiden tot een voorstel voor een snelle inkrimp van de melkveestapel met ongeveer 220.000 koeien. Als er geen afspraken over gemaakt kunnen worden, blijft produktie van fosfaat door de melkveestapel boven het fosfaatplafond. Nederland raakt dan de Europese derogatie kwijt en dat leidt tot een nog ingrijpendere keuze: inkrimping van de veestapel met 480.000 dieren of de mest van deze dieren exporteren. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft begin deze maand tijdens een protestbijeenkomst in Zwolle gezegd 23 miljoen euro beschikbaar te willen stellen voor aanpak van het mestprobleem. Volgens de sector is dat volstrekt onvoldoende. Die is daarom een laarzenactie begonnen. Als protest kan de bewindsman hun laarzen krijgen want ze vrezen dat de bedrijven over de kop gaan. Na afschaffen van het melkquotum kochten boeren meer koeien. Maar vanaf eind volgend jaar mag minder mest op het land gestrooid worden en komen boeren in de problemen.

  1. Onderwijsinspectie blijft
kritisch op Landstede

    On­der­wijs­in­spec­tie blijft kritisch op Landstede

    Mbo-school Landstede heeft nog steeds onvoldoende grip op de kwaliteit. Dat zegt de onderwijsinspectie in een onlangs verschenen rapport op basis van een onderzoek bij vier (van de 95) opleidingen. Het oordeel betekent niet dat het onderwijs niet deugt. Het gaat vooral om de manier waarop Landstede de kwaliteit van de opleidingen en de examens in beeld heeft en kan garanderen, de zogenoemde kwaliteitsborging. Het is de vierde keer op rij dat de inspectie dit constateert.  

In samenwerking met indebuurt Zwolle