Volledig scherm
© Frans Paalman

Gelauwerd project Gotong Royong breidt uit in Zwolle

Ze oogt zo kalm en vriendelijk, als een lief omaatje. Maar ze houdt van actiefilms. Hoe harder, hoe beter zelfs. Daarom nam ze ondanks haar hoge leeftijd een bioscoop-abonnement.  ,,Dat zou je niet achter haar zoeken hè,'' lacht Yvonne Boersma. 

Ze laat de foto zien van de vrouw. Het is een van de ouderen die deelnemen aan het project Gotong Royong ('zorgen voor elkaar') in Zwolle. Dat gebeurt onder de vlag van de landelijke stichting Pelita. 

Sinds oktober 2015 worden zo'n twintig ouderen met een Indische of Molukse achtergrond regelmatig bezocht door een vrijwilliger. Het gaat om mensen die anders dreigen te vereenzamen. Bijvoorbeeld omdat er geen familie in de buurt woont. Om hulp vragen - buiten de familie om - is lastig voor hen. Da's cultureel bepaald. Let wel: ze zijn niet zielig. Eerder een tikkie eigenzinnig. Dat vraagt dus om maatwerk.

Koffie

Het begint met een kopje koffie en een eenvoudige hulpvraag (het aanmaken van een profiel op Facebook, bijvoorbeeld). Dat contact groeit veelal uit tot vriendschap. En 't werkt zo goed, dat Gotong Royong de inzet wil verdubbelen. Zodat er straks veertig koppeltjes zijn. Dinsdag is de aftrap van die 2.0-versie. 

Dan wordt ook gevierd dat het project eerder dit jaar de Overijsselse Vrijwilligersprijs won. Zoveel mogelijk 'cliënten' zijn bij dat feestje aanwezig. Zij krijgen in Grand Café Amadeus een maaltijd 'met een Indische twist' aangeboden. Studenten van Deltion organiseren dat.

Indische roots

Quote

Dit werk moet uit je hart komen

Esther Groeneveld

Het draait allemaal om verbinden, vertelt Boersma. Breng mensen met elkaar in contact, bekijk of er een klik is. De rest gaat vanzelf. Nou ja, bijna. Want de doelgroep van Gotong Royong is bijzonder, weet Esther Groeneveld.  Zij is een van de vrijwilligsters en heeft zelf Indische roots. ,,Dit werk moet uit je hart komen. Je moet de tijd nemen, goed luisteren, maar ook iets begrijpen van de achtergrond, van de cultuur.'' Groeneveld gaat met haar oudere regelmatig naar de stad. Gezellig even bijpraten.

Koloniale

Cultuur-sensitieve zorg, heet 't ook wel. Want er zitten vanuit het koloniale verleden veel onverwerkte trauma's. Sommige ouderen hebben ternauwernood het Jappenkamp overleefd of moesten plotsklaps thuisland Indonesië verlaten. Janneke Budding, ook een vrijwilliger, publiceerde in 2015 een boek over dat thema. 'Voor altijd Indië' heet het. Juist op latere tijd komen die (soms heftige) herinneringen terug. Indische mensen praten daar niet zo gemakkelijk over, is haar ervaring. Je moet eerst elkaars vertrouwen winnen.

Deelname aan het project is gratis. Opgeven kan bij Yvonne Boersma, 06-13133421 of gotongzwolle@hotmail.com 

  1. Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde
    PREMIUM

    Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde

    Een doldriest plan, daar waren ze aan toe in hun leven. Ivo Geurts, Sjoerd van Dam en Robin ten Berge uit Zwolle maakten al liftend een reis van vijf maanden naar Nepal en verbleven daar vervolgens ook vijf maanden. Drinkend in het voormalige Nieuwscafé in hun woonplaats borrelde het idee op. Ze tekenden samen op de achterkant van een bierviltje een contract waarop ze elkaar verplichten deze bijzondere reis uit te voeren. En nu is er een boek van hun belevenissen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle