Volledig scherm
Repetitie van theater Gnaffel tijdens het Zwolse Stadsfestival van vorig jaar. Foto Archief

Geld vanuit Tweede Kamer voor Zwols poppentheater

ZWOLLE - De huur was al opgezegd, voorstellingen gewijzigd. Nu blijkt dat Theater Gnaffel mogelijk toch nog een jaar subsidie krijgt. Een incidentele financiële ondersteuning van de Tweede Kamer moet hiervoor zorgen.

Voor 2017 kreeg het poppentheater geen cent van het Fonds voor de Podiumkunsten. De gevolgen voor het theater zijn daarom groot als de toekenning doorgaat. Het zou gaan om een injectie van 325.000 euro, zegt zakelijk leider Nicolette Klein Bleumink. "Het is echt een grote opluchting. Dat bedrag is gelijk aan wat we eerder ook kregen."

Huur opgezegd
Het theater had de huur van het pand aan de Mimosastraat in Assendorp al opgezegd. "Nu blijkt dat we hier mogelijk toch kunnen blijven. De woningbouwstichting heeft toegezegd te wachten met het zoeken naar een nieuwe huurder totdat definitief duidelijk is of we het geld krijgen."

Tien miljoen
Dinsdag werd duidelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer het vrijgeven van tien miljoen euro voor culturele gezelschappen steunt. Het wachten is nu nog op de formele stemming van de Tweede Kamer op acht december, en het verdelen van de tien miljoen door het Fonds voor de Podiumkunsten.

Gezelschappen die een positieve beoordeling hebben gekregen van het Fonds maar toch geen geld kregen omdat het subsidiebudget op was, komen in aanmerking. In Zwolle valt alleen poppentheater Gnaffel in deze categorie.

In samenwerking met indebuurt Zwolle