Hylke Thiry van Mixstore Pistache geniet op het Eiland in Zwolle van een cola.
Volledig scherm
Hylke Thiry van Mixstore Pistache geniet op het Eiland in Zwolle van een cola. © Alex Mulder

Gemeente en winkeliers willen blijven 'blurren'

Officieel mag het niet meer: een wijntje bij het winkelen. Toch gebeurt het nog her en der in de binnenstad.

Een biertje tijdens het shoppen, een drankje bij de kapper. Het zogenaamde 'blurren', alcohol schenken in een bedrijf zonder horecavergunning, mocht een jaar lang in Zwolle. De pilot is volgens deelnemers en gemeente geslaagd. Zó geslaagd, dat sommige het niet kunnen laten af en toe een biertje te blijven schenken.

De pilot, waaraan elf bedrijven in Zwolle meededen, stopte 1 april. Toch is er her en der in de stad nog wel een wijntje te halen bij winkels die geen horecavergunning hebben. Zo ook bij conceptstore Pistache op het Eiland in de binnenstad. Achter de toonbank staan de bierglazen en wijnflessen nog vol in het zicht. Het wordt sporadisch besteld, zegt eigenaar Hylke Thiry. ,,We hebben hierover afspraken gemaakt met alle betrokken partijen. Ook met de gemeente, zij gedogen dit." De gemeente kon gisteren niet meer bevestigen of dit het geval is.

Het publiek van Pistache is niet naar de winkel gekomen om het op een zuipen te zetten, zegt Thiry. ,,Mensen mochten maximaal twee glazen alcohol, dat hielden we bij in ons kassasysteem. Daar is ook geen discussie over geweest. Het was een positieve ervaring, ondanks de weerstand die er ook wel was."

Oneerlijk

De weerstand kwam vooral van de Slijtersunie, die de pilot middels rechtszaken een halt probeerde toe te roepen omdat die tot oneerlijke concurrentie zou leiden.

Pistache staat niet alleen. Ook modeboetiek Kootuur aan de Diezerstraat biedt af en toe een alcoholische versnapering aan tijdens het shoppen, ook al hebben zij niet deelgenomen aan de pilot. Gudian Bartels, manager van beide filialen, zegt dat het een onderdeel is van de beleving tijdens het winkelen. ,,We hebben meestal wat pils en een flesje wit of bubbels op voorraad. Een zuipfestijn is niet de insteek, maar waarom zou je geen biertje of wijntje aan kunnen bieden? We bieden ook koffie, thee of fris aan."

De gemeente erkent de behoefte van winkels en wil samen met andere gemeentes onderzoeken hoe de huidige horecawet aangepast kan worden om het blurren mogelijk te maken. Het duurt nog wel even voor het zover is. De resultaten van de landelijke pilot kunnen pas worden besproken na de formatie van een nieuw kabinet.

In samenwerking met indebuurt Zwolle