Gemeente verbiedt Zwolse demonstratie tegen zwarte piet

VideoDe gemeente Zwolle verbiedt de demonstratie tegen zwarte piet tijdens de Sinterklaasintocht. De politie kan de veiligheid van de demonstranten niet garanderen. 

Het besluit werd om 14.00 uur genomen bij het politiebureau. Achttien demonstranten kwamen naar de Koggelaan om vanaf die plek met busjes naar het Ter Pelkwijkpark te gaan. Op die plek mochten aanvankelijk ze demonstreren. Ze reageren boos en onthutst op het verbod. Loco-burgemeester René de Heer raadt hen aan om naar huis te gaan.

Klaarliggen

,,Belachelijk. Het past precies in het beeld van wat in de rest van het land al is gebeurd", reageert actievoerder Storm Vogel. ,,Het gaat om een demonstratieverbod voor twintig mensen dat ingaat om 14.00 uur, terwijl wij ons om vijf voor twee moesten verzamelen. Dit hadden ze allang klaarliggen natuurlijk. Ik had dit al voorspeld.” Kees de Kruijff, operationeel commandant bij de politie, zegt tegen de demonstranten: ,,Je kunt er vergif op innemen dat we in een dikke vette geweldsituatie terechtkomen.”

Lees verder onder de foto.

Al voor de intocht van Sinterklaas is er massaal ME op de been om voor en tegenstanders van Zwarte Piet uit elkaar te houden bij het Kerkbrugje in Zwolle.
Volledig scherm
Al voor de intocht van Sinterklaas is er massaal ME op de been om voor en tegenstanders van Zwarte Piet uit elkaar te houden bij het Kerkbrugje in Zwolle. © Frans Paalman

Risico's te groot

Quote

Dit stevige besluit nemen wij pas wanneer er echt geen alternatie­ven meer zijn

Henk Jan Meijer, Burgemeester Zwolle

In een schriftelijke verklaring stelt burgemeester Henk Jan Meijer: ‘Op basis van de meest recente informatie van de politie hebben we besloten dat de aangekondigde demonstratie tijdens de intocht van Sinterklaas niet doorgaat. Dit is een stevig besluit en zo’n besluit nemen wij dan ook pas wanneer er echt geen alternatieven meer zijn. Dat is nu het geval, de risico’s zijn op dit moment te groot. Voor ons staat nu de veiligheid van de demonstranten voorop’

Sinds het middaguur staan tientallen tegenstanders van de demonstratie bij het Ter Pelkwijkpark. Ze noemen zich ‘cultuurbewakers’ tegenover een verslaggever van De Stentor. Ze kennen elkaar van het voetbal. De sfeer is afwachtend, de Mobiele Eenheid houdt hen in de gaten. Na het bekend worden van het demonstratieverbod feliciteren de demonstranten elkaar. Het park loopt vervolgens snel leeg.

Confrontatie

Quote

Niemand van deze groep wilde een confronta­tie

Freddy Eikelboom, Woordvoerder demonstranten

Freddy Eikelboom is opgetogen over de beslissing van de burgemeester. Hij voert het woord namens de groep die zich in het park verzamelde. Eikelboom is blij dat de protestactie er niet van komt. ,,Niemand van deze groep wilde een confrontatie. Ik niet en de jongens ook niet. Een confrontatie was nooit de intentie. We zijn blij dat de protestactie is afgeblazen. Zo’n demonstratie hoort niet op deze dag.”

De bedoeling van de groep die zich verzamelde bij het Kerkbrugje, was volgens Eikelboom om ervoor te zorgen dat de kinderen geen last zouden ondervinden van demonstranten. ,,Een confrontatie met die mensen was voor ons nooit het doel. Het is vandaag een dag voor de kinderen.” Nadat het protest tegen zwarte piet is afgeblazen, ging Eikelboom de stad in. ,,Lekker Sinterklaas vieren.”

Het demonstratieverbod voor Zwolle dat aan Kick Out Zwarte Piet is uitgereikt.
Volledig scherm
Het demonstratieverbod voor Zwolle dat aan Kick Out Zwarte Piet is uitgereikt. © Ewoud ten Kleij

In samenwerking met indebuurt Zwolle