Volledig scherm
© Frans Paalman

‘Gemeente Zwolle dacht wel aan plek voor fiets bij bioscoop’

ZWOLLE - Er is wel degelijk bij nieuwe publiekstrekkende ontwikkelingen tijdig aandacht voor het fietsparkeren. „In het geval van de nieuwe bioscoop is er al vanaf het begin in het ontwerp ruimte gemaakt op het plein voor zowel fietsklemmen als vakken waarbinnen fietsen gestald kunnen worden”, zegt woordvoerder van de gemeente, Karin Obdeijn.

De gemeente bestrijdt daarmee de uitlatingen van de Fietsersbond Zwolle dat er in de planvorming voor de nieuwe bioscoop Pathé geen rekening is gehouden met fietsparkeren. Na de opening van de nieuwe Pathé zou het er tijdens de kerstvakantie een fietsenchaos zijn geweest. De Fietsersbond voorspelt dat hetzelfde staat te gebeuren bij nieuwkomers Primark, Zara en Hudson’s Bay in de binnenstad.

Rijwiel
Maar de gemeente zegt dat er nog volop aan het plein voor de bioscoop wordt gewerkt. Later in het jaar kunnen fietsers ook aan de andere kant van het plein hun rijwiel kwijt. Van een chaos zou geen sprake zijn geweest. Wel van topdrukte bij Pathé doordat de bioscoop nieuw is en er filmpremières waren gepland. „Mogelijk dat ook meer mensen op de fiets zijn gekomen doordat de parkeergarage nog niet klaar was”, veronderstelt Obdeijn.

Ook wethouder Filip van As zag dat het druk was. „Maar het lijkt me niet goed op basis van die ene maand maatregelen te treffen. Laten we de situatie eerst een paar maanden bekijken. Zijn er dan nog steeds plekken nodig, dan is dat altijd bespreekbaar.”

Snelle oplossing
De gemeente verwacht geen problemen bij Hudson’s Bay, want de stalling op het Meerminneplein gaat nog met vijftig plekken worden uitgebreid. Over fietsenstallingen bij de Primark en Zara is de gemeente al langere tijd in gesprek.

De GroenLinks-fractie wil hoe dan ook een snelle oplossing voor de parkeerproblemen bij Pathé. De problematiek wordt in de hand gewerkt, zegt de fractie, doordat winkels in tegenstelling tot vroeger beleid niet meer bij hoeven te dragen aan het voorkomen van mobiliteitsknelpunten. De gemeentewoordvoerder zegt dat het nu niet mogelijk is een bouwvergunning het aantal fietsenrekken vast te leggen

In samenwerking met indebuurt Zwolle