Volledig scherm
Zwolle helpt als enige gemeente in Nederland voldoende toeslag aan beperkt student. © Sacha Wunderink

Gemeente Zwolle enige gemeente met ‘juiste’ studietoeslag

kaartDe gemeente Zwolle geeft 309,83 euro als studietoeslag aan kinderen met een beperking. Daarmee doet de gemeente het als enige in Nederland goed. Dat stelt de Landelijke Studentenvakbond en CNV Jongeren. De belangenverenigingen deden onderzoek naar de hoogte van studietoeslag in studentensteden.

De studietoeslag moet een financieel steuntje in de rug zijn voor studenten met een lichamelijke of psychische beperking die geen bijbaantje kunnen krijgen vanwege hun beperking. 

De studenten kunnen daardoor soms, in tegenstelling tot leeftijdsgenoten, minder vaak leuke dingen doen. Of ze moeten bijvoorbeeld noodgedwongen het geven van een rondje overslaan, wat als gênant wordt ervaren, stellen de bonden. Verschillende gemeenten geven studenten met deze zorgen een toeslag, als vervanging van een landelijke toeslag.

Oneerlijk

De organisaties, die het onderzoek deden, vonden de enorme verschillen in hoogte van de uitkeringen per gemeente oneerlijk. Op basis van de gemeente waar een student toevallig woont, kan de hoogte van de uitkering honderden euro’s verschillen.

Na een berekening stelden de organisaties dat een student met een functiebeperking recht heeft op minimaal 282 euro per maand. Er werden 50 gemeenten onderzocht waar veel studenten wonen en alleen Zwolle kwam, van alle gemeenten, met ruim 300 euro boven de gestelde grens.

De gemeente Apeldoorn en Deventer geven met respectievelijk 83 euro per maand en 187 ruim minder dan de gestelde norm 282.

In samenwerking met indebuurt Zwolle