Asielzoekers bij het terrein van de aanmeldlocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. Wanneer ze een verblijfsvergunning krijgen, moeten gemeenten huisvesting bieden. Dat lukt vaak niet binnen de gestelde termijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Asielzoekers bij het terrein van de aanmeldlocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. Wanneer ze een verblijfsvergunning krijgen, moeten gemeenten huisvesting bieden. Dat lukt vaak niet binnen de gestelde termijn. © ANP

Gemeente Zwolle gaat jonge statushouders dwingen om samen onder één dak te wonen

De Zwolse proef met het vrijwillig laten samenwonen van jonge statushouders is mislukt. Het afgelopen jaar heeft geen enkele asielzoeker met een verblijfsvergunning aangegeven een huurhuis met een ander te willen delen. De gemeente Zwolle gaat ze nu dwingen.

8 reacties

 • ineke koppelman-meijerink

  1 maand geleden
  Er is ze een kamer aangeboden.....en al ze die niet willen hebben ze toch aan de wet voldaan.laat ze tekenen dat ze een kamer geweigerd hebben.
 • marion van kooij

  1 maand geleden
  Naast ons woonden er 15 onder één dak, begeleid. Dat was geen succes. zacht uitgedrukt.
 • Inge van Megen

  1 maand geleden
  De vluchtelingen /asielzoekers die in NL recht op verblijf (status) hebben gekregen, moeten binnen afzienbare termijn gehuisvest worden in een NL gemeente. Zodat de asielplekken weer vrij komen voor mensen die nog in de asielprocedure zitten. Elke gemeente in NL heeft daar altijd al verplichtingen in, ook al járen voordat de woningnood zo extreem werd als nu. Aan de huidige woningnood kunnen NL-burgers +statushouders weinig doen: te weinig betaalbare huurwoningen. T/m 23 1 huis goed experiment!
 • wilma aalvanger

  1 maand geleden
  Een heel goed besluit! Nog geen 23 jaar en dan een eigen woning als statushouder krijgen, terwijl onze eigen bevolking uit zijn voegen barst en jaren op een woning moet wachten, starters geen gezin kunnen stichten. Het is heel normaal dat je als jongere eerst op kamers gaat, dus geen uitzondering voor deze jongeren. Laat ze eerst maar zorgen voor een eigen inkomen, sparen en zich net als anderen inschrijven bij een woningstichting.
 • Gé de Leeuw

  1 maand geleden
  Waarom moet een statushouder gekoppeld aan een plaats binnen 10 weken een woning krijgen en b.v. iemand die altijd in die plaats woont moet 10 jaar wachten. Pure discriminatie.