Volledig scherm
De kantine van voetbalclub SDC Putten. Barvrijwilligers moeten er voor zorgen dat niemand onder de 18 jaar bier krijgt. © Rob Voss

Gemist? Besturen zijn biertapcontrole beu en nieuwe bouwcrisis dreigt

Sportverenigingen hebben het gevoel dat gemeentebesturen ze niet vertrouwen door mystery guests te sturen die controleren of ze de regels voor het schenken van drank wel naleven. En  er dreigt een nieuwe bouwcrisis door hoge kosten en tekort aan personeel.  Een overzicht van opvallende berichten van afgelopen week.

Bouwcrisis - Nu de economische crisis in Nederland voorbij is, wordt de bouw geteisterd door een nieuwe crisis: die van overvloed. Omdat in de crisisjaren weinig werd gebouwd, verdwenen veel bouwbedrijven en lieten bouwvakkers zich omscholen. Nu iedereen wel weer wil bouwen, is er een tekort aan materiaal en personeel, zo blijkt uit dit verhaal.

Verkracht in bus - De politie is naarstig op zoek naar passagiers die dinsdag 3 april in de laatste rit van de bus van Zwolle naar Dedemsvaart zaten. Daar zou een vrouw die, volgens haar vader, een licht verstandelijke beperking heeft misbruikt  zijn door een man. Getuigenverklaringen kunnen licht in deze zaak brengen.

'Grap' in Giethoorn - Twee jongens hebben toeristen in Giethoorn opgelicht. De toeristen waren met hun huurbootjes gestrand waarna de jongens zich voordeden als medewerkers van het verhuurbedrijf. Tegen betaling sleepten ze de groep vervolgens de verkeerde kant op. 

Bij-zon-der - Een bedrijf uit Wijhe heeft een zonnepaneel gebouwd, dat meedraait met de zon. Een slimme vondst die het maximale rendement uit de zon haalt.  Daarmee is het paneel volgens de producent uniek in zijn soort: op de aandrijving is zelfs patent aangevraagd. Met zestien panelen - goed voor 6.000 kWh per jaar - wordt naar verwachting 30 procent meer energie opgewekt.

Alcohol - De Elburgse voetbalclubs ESC en DSV'61  kregen onlangs een bestuurlijke boete van 1.360 euro. Een gemeentelijke inspecteur bestelde biertjes en gaf er één door aan een 19-jarige mystery guest. De barvrijwilligers verzuimden om de leeftijd van de tiener te controleren. De manier van werken zet kwaad bloed bij de besturen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle