Volledig scherm
Resten van restaurant De Rietstulp in Oene, die in de nacht van zaterdag op zondag werd verwoest. © Arnoud Heins

Gemist? Mogelijke oorzaak vlammenzee Oene bekend en Achterhoekse politiedocent verdacht van corruptie

Jouw regionieuwsBen je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws vandaag te volgen? Geen zorgen! Dit is het belangrijkste nieuws van maandag 16 september.

Verwoestende wasdroger - De vuurzee die restaurant De Rietstulp in Oene zaterdagnacht verwoestte, is vermoedelijk ontstaan door brandoorzaak nummer één. ,,Het lijkt er op dat het in de wasdroger begonnen is”, zegt eigenaar Ben Kamphuis. Hij prijst zich ook gelukkig dat er geen slachtoffers zijn gevallen. ,,Maar het verdriet is natuurlijk wel heel groot.”

Geur van corruptie - Een docent van de Politieacademie wordt ervan verdacht dat hij een bouwbedrijf om 100.000 euro aan steekpenningen heeft gevraagd. In ruil voor dit geld zou de man, een 63-jarige Achterhoeker, bemiddelen bij een nieuw studentenhuisvestingscomplex in Apeldoorn. 

Hondenfokker ontkent - Hij staat bekend als de omstreden hondenfokker uit Lettele die tientallen van zijn dieren verwaarloosde. Maar volgens verdachte Jos W.S. (53) klopt er niets van die aantijgingen en had hij hooguit zijn administratie niet helemaal op orde. De aanklager eiste bij de rechtbank in Zwolle desondanks een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf.

Eindbestemming meteoor - De vuurbol die veel mensen in Oost-Nederland afgelopen donderdag zagen, blijkt net over de grens de atmosfeer ingedoken te zijn en bij de grens in Denemarken bij Duitsland uitgedoofd te zijn. Dat meldt de Werkgroep Meteoren. De groep roept op om beelden van de meteoor te delen.

Ontsnapt aan dood - Op dezelfde dag dat teckel Takkie na een aanval van een bullmastif in Zutphen haar laatste adem uitblies, gebeurde twintig kilometer verderop in Apeldoorn bijna hetzelfde. Labrador Beau overleefde de plotse aanval van een Amerikaanse stafford wel, zij het ternauwernood. Haar baasje wil met haar verhaal hondeneigenaars wakker schudden. ,,Een hond is een grote verantwoording.’’  

Premium-verhaal van de dag

Trots op Jelte - Deze maand is het tien jaar geleden dat Jelte Stronkhorst uit Biddinghuizen ernstig hersenletsel opliep na een mishandeling in een speeltuin. Zijn ouders haalden landelijk het nieuws met hun pogingen te voorkomen dat Jelte een kasplantje zou worden. Hun zoektocht naar het beste voor hun kind in coma mondde uit in een behandelcentrum. Voor Jelte en zijn lotgenoten. ,,Ik zeg nog heel vaak tegen Jelte: dankzij jou krijgen ook andere kinderen een kans’’, vertelt zijn moeder Cindy van ‘t Ende. ,,Dan is hij zo trots. En dat mag hij ook zijn.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle