Volledig scherm
Een trein ramde een auto bij Ermelo. © Ginopress

Gemist? Trein rijdt motorblok uit auto bij Ermelo. En: verwaarloosd vee weggehaald, maar wie zorgt voor de boer?

jouw regionieuwsBen je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws vandaag te volgen? Dit is het belangrijkste nieuws van donderdag vrijdag 12 april. 

WATER
Een flesje mierzoete cola of een blikje suikerrijke Ice Tea mee naar school? Dat is op veel scholen not done. Toch blijkt uit onderzoek van bureau Kantar onder 3300 basisschoolleerlingen dat ruim 55 procent zoet en ongezond drinken meekrijgt.

TREIN RAMT AUTO
Het treinverkeer tussen Harderwijk en Putten lag vanochtend plat na een aanrijding tussen een trein en een auto. Buurtbewoonster Sandra Schriever hoorde de klap en snelde erheen. Het had het heel anders kunnen aflopen met de man in de auto, vertelde ze de Stentor.

GIJZELSLUIS
De sluis in de haven van Deventer is tijdens de extreem lage waterstand in de IJssel onnodig dicht gebleven. Dat blijkt volgens de gemeente Deventer uit onderzoek. Achteraf blijkt het niet nodig te zijn geweest dat schepen meer dan een maand vast lagen in de haven achter de Prins Bernhardsluis. Het Waterschap geeft een nieuwe vergunning af die schutten tot een meter lager dan voorheen toestaat. 

VERWAARLOOSD VEE
Bij een boer uit de gemeente Steenwijkerland zijn onlangs ruim 100 koeien en 80 schapen afgevoerd. De dieren leefden onder erbarmelijke omstandigheden, aten beschimmeld voer en kampten met ontstekingen. Het Openbaar Ministerie start een strafrechtelijk onderzoek en eist dat de boerderij zes maanden op slot gaat. Volgens hulporganisatie Zorg om Boer en Tuinder laat de nazorg voor veehouders na dit soort ingrijpende acties te wensen over.

OPVANG
In Zwolle komen nog dit jaar zes extra opvanglocaties voor slachtoffers van mensenhandel die kampen met complexe zorgvragen. Denk aan heftige psychische problemen, een verslaving of een verstandelijke beperking.

ZES PARTIJEN
Gelderland zou een brede coalitie van wel zes partijen moeten krijgen: VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. De tweede grootste partij van de laatste verkiezingen, Forum voor Democratie, blijft buiten schot.

PREMIUM VERHAAL VAN DE DAG | AVONTUURLIJK TUINIEREN Tuin vol paardenbloemen? Verwerk ze in de salade. Molshopen? Lach erom. Onkruid? Gratis bodembedekker. Nienke Plantinga en Katja Staring schreven een optimistisch boek over avontuurlijk tuinieren. ,,Met mos is niks mis: altijd groen en je hoeft het niet te maaien.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle