Volledig scherm
De brexit-familie Hartman keert na jaren in Schotland nu weer terug in Heino. © Frans Paalman

Gemist? Veelbesproken verloting Herxen afgelast en brexit-familie terug in het vertrouwde Salland

Jouw regionieuws gemist?Ben je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws vandaag te volgen? Geen zorgen! Dit is het belangrijkste nieuws van zondag 16 juni.

Veelbesproken verloting afgelast - De loterij waarmee Herxen landelijke aandacht trok om tonnen bijeen te halen voor de verbouwing van het dorpshuis gaat niet door. Er blijken te weinig deelnemers aan de loterij te zijn, waar de hoofdprijzen een vakantiewoning in Heino of een spiksplinternieuwe Ferrari waren. Ondanks het afblazen van deze loting, is Herxen trots op alle aandacht die het heeft gekregen en de verbouwing van het dorpshuis gaat hoe dan ook door. 

Onderzoek stamceltransplantatie - Een landelijke inventarisatie moet in beeld brengen hoeveel Nederlanders in het buitenland een stamceltransplantatie ondergaan, hoe het hen daarna vergaat en hoe de nazorg beter kan. De Zwolse arts Ellen Kramer leidt dit onderzoek namens de Werkgroep Stamcellaboratoria Nederland. De vraag is: hoe riskant is deze behandeling eigenlijk? 

Lopen voor overleden broer - Esther ten Brinke (34) uit Rijssen liep zaterdag samen met haar broer Rutger op den Dries (31) de Zwolse halve marathon om geld in te zamelen voor stamceltransplantatie. Hun broer Dennis op den Dries, wethouder van de gemeente Hellendoorn, overleed in april op 35-jarige leeftijd aan acute leukemie.

Gorilla als inspiratiebron - Het ‘meisje dat zijn leven veranderde’ zit nog steeds in Apenheul op een tak. Martijn de Geus (32), zeventien jaar geleden gorillaverzorger in Apeldoorn, is nu een gevierd architect in China. In ‘heel Azië’ vertelt hij hoe het opgroeiende gorillameisje Gyasi zijn kijk op de architectuur beïnvloedde.

Oplossing voor huidziekte - Mendior Goossen (21) heeft de huidaandoening psoriasis. Twee jaar zocht de student aan de hogeschool Saxion naar een behandelmethode. Vrijdag op het jaarlijkse Smart Solution Festival presenteerde hij zijn oplossing: een badkuip met een zoutoplossing. „Ik heb mijn leven terug.”

Premium-verhaal van de dag

Brexit-gezin terug in Nederland - De familie Hartman uit Heino emigreerde ruim drie jaar geleden naar Schotland. Onder druk van de brexit keerden ze terug naar het vertrouwde Salland. ,,Het werd steeds idioter en extremer. We werden er ziek van.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle