Volledig scherm
© Nederlandse Freelancers

Gemist? Woningzoekers dupe datalek Apeldoorn. En: ‘helper’ kickt Zwarte Piet uit landelijke intocht Sint in Apeldoorn

Ben je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws vandaag te volgen? Dit is het belangrijkste nieuws van vrijdag 24 mei.

GETROFFEN
De hack bij huurmakelaar NederWoon uit Apeldoorn heeft de server van woningzoekenden getroffen, de server met persoonlijke gegevens van huurders is niet gehacket. Maar die maken zich wel grote zorgen, blijkt uit de vele reacties die bij de Stentor zijn binnengekomen. Het nieuws van de hack werd vanochtend bekend.

BRAND
Een boerderij in het buitengebied van Vorden is afgelopen nacht in vlammen opgegaan. Nadat er brand uitbrak was de woning met rieten kap niet meer te redden.

LULKOEK
Hij is eigenaar van een horecazaak én wethouder, beide in de gemeente Voorst. Arjen Lagerweij vindt dat geen probleem. Ook niet nu de gemeente Voorst handhavend moet optreden tegen zijn eigen horecabedrijf, omdat zijn zaak de regels overtreedt. ,,Volslagen lulkoek dat ik niet integer zou zijn.’

SINT EN HELPER
De nationale intocht van Sinterklaas wordt dit jaar in Apeldoorn gehouden. Dat landelijke evenement is op zaterdag 16 november. Hoe de goedheiligman aankomt is nog niet bekend. Apeldoorn heeft geen haven en het kanaal dat door de stad loopt heeft beperkte afmetingen, dus een traditionele intocht met stoomboot lijkt niet haalbaar. Zwarte Piet zal er niet bij zijn: hij wordt aan de kant gezet voor ‘helpers’

BIODIESEL
Het Kamper bedrijf Biodiesel Kampen heeft mogelijk voor vele miljoenen euro’s gesjoemeld met biodiesel. Het Openbaar Ministerie heeft vorige maand al vier mensen opgepakt op verdenking van fraude; ze zijn mikpunt in een internationaal onderzoek naar fraude waarbij biodiesel onterecht als gecertificeerd duurzaam werd verkocht. 

ONGEVAL
Bij een ernstig bedrijfsongeval op het terrein van de Centrale Harculo - beter bekend als de IJsselcentrale - in Zwolle is vanmorgen één persoon zwaargewond geraakt. Het slachtoffer is tijdens graafwerkzaamheden weggezakt en nadat hij uit zijn benarde positie was bevrijd, is hij met spoed naar het ziekenhuis afgevoerd.

VOOR HET ZINGEN
Het Eurovisie Songfestival wordt in 2020 niet in Zwolle gehouden. De IJsselhallen zijn ongeschikt voor het liedjesfestijn. Dat zegt Toni Denneboom, directeur van de evenementenlocatie. De hoogte en capaciteit van de IJsselhallen maken het onmogelijk om het Songfestival onderdak te bieden. De accommodatie voldoet niet aan de eisen. 

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, is niet geëmigreerd en leeft nog ‘gewoon’ in Apeldoorn en Harderwijk. Hij lijkt ook geen concreet plan te hebben om naar het buitenland te vertrekken. Dat blijkt uit informatie van het Openbaar Ministerie en gesprekken die de Stentor de afgelopen maanden voerde met bekenden van Van der Graaf.

PREMIUM VERHAAL VAN DE DAG - HET LOCOMOTIEFJE
Een van de grappigste en tegelijkertijd meest zeldzame insecten van Nederland heeft ‘t helemaal naar zijn zin in Zwolle. Het Locomotiefje is een sprinkhaan die - écht waar - het geluid maakt van een optrekkende trein. Natuurkenner Kees Kuijper legt uit hoe dat zit.

In samenwerking met indebuurt Zwolle