Geplaagde Zwolse ganzenfamilie emigreert naar Drenthe

videoDe gehavende groep ganzen aan de Katerdijk en Blaloweg in Zwolle gaat verhuizen. In opdracht van de gemeente mogen ze naar een speciale ganzenopvang in Drenthe. De organisatie Hofganzen komt ze op woensdag 24 april ophalen.

In de afgelopen drie maanden zijn er al acht dieren doodgereden, meldde de Dierenambulance Zwolle vorige week in de Stentor. Dat was aanleiding voor actie. De gemeente heeft allerlei opties afgewogen. Niet alleen vanwege het dierenwelzijn, maar ook om de veiligheid van het verkeer. De ganzen steken regelmatig de weg over en wandelen zelfs richting A28. Automobilisten op de Katerdijk en Blaloweg moeten dikwijls bovenop de rem.

Ongestoord rondlopen

Wethouder William Dogger laat via een persbericht weten dat het om een ‘mooie oplossing’ gaat. ‘De ganzen hebben straks alle ruimte en een plek waar ze ongestoord en veilig kunnen rondlopen.’

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
De ganzenfamilie verhuist vanaf de Katerdijk naar een opvangcentrum in Drenthe. © archieffoto Alex Mulder

Het verplaatsen gaat op ‘diervriendelijke wijze’, meldt de gemeente. Broedende ganzen worden nog even met rust gelaten. Die gaan op een later moment. De ganzenopvang is een terrein van ongeveer vier hectare groot. Dat zijn zo'n acht voetbalvelden. 

Om te voorkomen dat een nieuwe groep de bermen van de Katerdijk en Blaloweg opzoekt,  overweegt de gemeente extra maatregelen. Zwolle onderzoekt op welke manier het gebied onaantrekkelijk kan blijven voor de dieren.

In samenwerking met indebuurt Zwolle