Volledig scherm
Het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen. De afwikkeling van een hoger beroep in deze heftige zaak ligt ook nog op de stapel. © ANP

Gerechtshof heeft grote achterstand

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuw­arden, onder meer werkzaam in Overijssel, Gelderland, Flevoland en Drenthe, kampt met grote achterstanden. Bij het gerechtshof en het Openbaar Ministerie liggen in totaal 5.000 strafzaken te wachten op behandeling in hoger beroep.

Bij die enorme stapel zaken die ‘in de wacht’ staan zitten bekende zaken, zoals het stuntongeval in Haaksbergen en de afwikkeling van de aardbevingsschade in de provincie Groningen. De president van het gerechtshof, Fred van der Winkel, vreest dat zijn instantie niet meer relevant is, als uitspraken in dit soort maatschappelijk heftige zaken lang op zich laten wachten.

Extra locatie

De druk op de raadsheren van het Fries-Gelderse hof is inmiddels zo groot dat het Gerechtshof Amsterdam zal bijspringen. Na Arnhem, Leeuwarden en Zwolle wordt daarom in het najaar van 2018 een vierde zittingslocatie geopend.

Het gerechtshof wil zaken gemiddeld binnen negen maanden behandelen. Nu moeten gedaagden na het vonnis van de rechtbank ruim een jaar wachten voordat hun zaak in hoger beroep op zitting komt. Om zaken binnen een jaar af te kunnen doen moeten er minimaal 1.000 achterstallige zaken extra worden weggewerkt.

Nippertje

De gerechtshoven in Arnhem en Leeuwarden fuseerden in 2013. De schaalvergroting was juist bedoeld om rechtszaken sneller en beter af te handelen.

Ruim 10 procent van alle strafzaken (ongeveer 900 zaken) wordt nu vlak voor de zitting ingetrokken. Dat mag tot een dag voor de zitting. De gerechtshoven Amsterdam, Den Haag, Den Bosch en Arnhem/Leeuwarden willen dat die termijn wordt aangepast. ,,Beperk de termijn voor het intrekken van het appel tot een maand voor de zitting’’, oppert gerechtshof-president Van der Winkel. ,,Er is dan nog net tijd genoeg om een andere zaak in te plannen.’’ ​

In samenwerking met indebuurt Zwolle