Volledig scherm
© REUTERS

GGD-regio IJsselland noteert de meeste corona-besmettingen op één dag sinds uitbraak

VIDEOIn de GGD-regio IJsselland zijn minstens zeventien nieuwe mensen besmet met het coronavirus. De toename is de hoogste toename sinds de eerste besmetting in deze GGD-regio werd vastgesteld. Het werkelijke aantal besmettingen ligt mogelijk nog vele malen hoger.

De zeventien nieuwe  bevestigde besmettingen zijn inwoners van de gemeenten Zwolle (acht), Zwartewaterland (drie), Staphorst (twee), Ommen (twee), Kampen (één), Deventer (één).

Lees in ons liveblog alle ontwikkelingen over het coronavirus. Of lees in ons dossier alles nog eens rustig terug.

In totaal ligt het aantal bevestigde besmettingen in de GGD-regio IJsselland nu op 45.

Spreiding

In Zwolle zijn nu de meeste bevestigde besmettingen vastgesteld, daarbij gaat het om achttien mensen. Daarna volgen Zwartewaterland (zeven), Deventer, (zes), Kampen (drie),  Ommen (drie), Staphorst( drie), Raalte (twee), Dalfsen (één), Olst-Wijhe (één), Steenwijkerland (één).

Hardenberg is nog de enige gemeente in de GGD-regio IJsselland zonder een bevestigde coronabesmetting.

Geen getrouw beeld

De GGD Noord- en Oost-Gelderland meldt sinds dinsdag het dagelijks aantal nieuwe patiënten niet meer. Reden is dat het geen getrouw beeld van het werkelijke aantal besmettingen in een regio geeft. Het RIVM is gestopt met het testen van mensen die niet in de risicogroep vallen. Daarom ligt het aantal mensen die besmet zijn met het virus waarschijnlijk hoger. 

Het aantal besmettingen dat de GGD constateert wordt aan het RIVM doorgegeven, dat instituut maakt actuele overzichten voor heel Nederland. GGD IJsselland meldde het aantal nieuwe gevallen dinsdag nog wel, de GGD Flevoland deed dat niet.

Testbeleid

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft het testbeleid aangepast om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen. Tot die risicogroepen behoren mensen van 70 jaar en ouder en volwassenen met onder meer afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen, chronische hartaandoeningen, diabetes mellitus, ernstige nieraandoeningen, afweerstoornissen en mensen die chemotherapie voor kanker krijgen. 

Bekijk hier al onze video’s over het coronavirus

In samenwerking met indebuurt Zwolle