Gifschip Imatra ligt voor anker in het Zwolle-IJselkanaal nadat gebleken is dat de lading graan een te hoog gehalte fosfine bevat.
Volledig scherm
PREMIUM
Gifschip Imatra ligt voor anker in het Zwolle-IJselkanaal nadat gebleken is dat de lading graan een te hoog gehalte fosfine bevat. © Frans Paalman

Gifschip Zwolle wordt volgens plan vrijdag gelost bij slibeiland IJsseloog in Ketelmeer, maar schippers nog niet akkoord

Update‘Gifschip’ Imatra uit Zwolle vaart volgens Rijkswaterstaat vrijdag naar slibdepot IJsseloog in het Ketelmeer om de gevaarlijke lading te ontgassen. Het schip ligt vast in het Zwolle-IJsselkanaal. Hiermee is een oplossing in zicht voor de drie binnenvaartschepen die sinds vorige week aan de ketting liggen vanwege een te grote hoeveelheid fosfine in het ruim. Maar de schippers zijn nog niet akoord. 

  1. ‘Levensgevaarlijk’ gifschip mogelijk snel weg uit Zwolle: ‘Er wordt hier met mensenlevens gespeeld’
    PREMIUM

    ‘Levensge­vaar­lijk’ gifschip mogelijk snel weg uit Zwolle: ‘Er wordt hier met mensenle­vens gespeeld’

    Het ‘giftige schip’ Imatra, dat in Zwols water ligt, wordt als het aan Rijkswaterstaat ligt dinsdag verplaatst naar Amsterdam. Maar niets staat nog vast, geeft schipper Daniël Boere aan. Hij is eigenaar van één van de andere twee schepen waarin een veel te hoge concentratie van de giftige stof fosfine is gemeten. Boere had geen idee van de giftige lading van zijn schip. ,,Er wordt hier met mensenlevens gespeeld, maar iedereen trekt zijn vingers er vanaf.”