Goedheiligman veilig aangekomen in koud Zwolle

videoIn navolging van Apeldoorn, waar de landelijke intocht plaatsvond, is Sinterklaas vanmiddag ook in Zwolle gearriveerd. De Goedheiligman, met in zijn zog een hele rits roetveegpieten, kwam rond de klok van 14.30 de stad binnenvaren.

Op het bomvolle Rode Torenplein ging het bonte gezelschap vervolgens aan land. Daar werd de Sint opgewacht door burgemeester Peter Snijders. Na het warme welkom klom Sinterklaas op zijn vertrouwde schimmel Amerigo om te beginnen aan zijn ronde. Via de Buitenkant, Thorbeckegracht en Kerkstraat trok de stoet de binnenstad in. Eindbestemming was het Grote Kerkplein, waar tal van activiteiten plaatsvonden en het eindfeest werd gevierd.

Langs vrijwel de gehele route stond het publiek rijendik. Het Pietengilde zorgde dat iedere kinderhand werd gevuld met strooigoed. De parade met dweilorkesten, brassbands, majorettes en praalwagens werd overal hartstochtelijk toegejuicht. Het gaf aan dat het kinderfeest ondanks alle pietenperikelen van de laatste jaren nog altijd immens populair is. Het Sinterklaasfeest in Zwolle is voor zover bekend zonder incidenten verlopen.

Voor wie de intocht in het centrum gemist heeft; de komende weken volgt nog een aantal mogelijkheden om Sinterklaas in het echt te aanschouwen. Op zaterdag 23 november volgen nog zes intochten in de Zwolse wijken, waaronder in Zwolle-zuid, Stadshagen, AA-landen en Assendorp. Een week later volgen nog Westenholte en Holtenbroek.

Volledig scherm
Sinterklaasintocht Zwolle © Frans Paalman
 1. Gerben (61) sleurt Tsjech van het spoor in Ommen en krijgt erepenning: ‘Waar heb ik dit aan te danken?’
  PREMIUM
  Video

  Zwolse Gerben (61) sleurt Tsjech van het spoor en krijgt erepenning: ‘Waar heb ik dit aan te danken?’

  Taxichauffeur Gerben van Dam (61) trok vorig zomer in Ommen de 23-jarige Lukas uit Tsjechië van het spoor, net voor de trein uit Zwolle hem zou verpletteren. Een heldendaad, hoewel Van Dam dat zelf in al zijn bescheidenheid anders ziet. Tot zijn grote verrassing werd hij vanochtend in het raadhuis van Ommen opgewacht door familie, werkgever, politici, pers en burgemeesters. En kreeg hij een erepenning. ,,Geweldig. Prachtig mooi.”
 2. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
  PREMIUM

  Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

  Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

In samenwerking met indebuurt Zwolle