Volledig scherm
Henk Schippers op de Ooster-Schelde in Zwolle. © Alex Mulder

Goedkoper overnachten met historisch schip in Zwolle

Historie kan vanaf volgend jaar zomaar de boventoon gaan voeren in de Zwolse wateren. De gemeente verlaagt het havengeld voor oude schepen. Daarmee hoopt ze meer van deze vaartuigen aan te trekken.

Wethouder Jan Brink gaat de komende tijd bekijken in hoeverre het overnachtingstarief verlaagd kan worden. Dit gebeurt na een oproep van D66'er Henk Schippers, die door de gehele gemeenteraad gesteund wordt. Schippers, eigenaar van horecaschip Ooster-Schelde, kwam op dit idee na een bezoek aan nautisch evenement Hassailt in Hasselt, afgelopen zomer. Hij hoorde van scheepslui dat ze overnachten in plaatsen als Genemuiden, Zwartsluis en Hasselt, waar aantrekkelijke regelingen zijn. ,,Het is een enorme doelgroep die we nu nog links laten liggen."

Eigenaren van historische vaartuigen (minimaal 50 jaar oud en ook nog als zodanig herkenbaar) betalen voor een verblijf in de Zwolse passantenhaven nu nog 1,15 euro per meter. Voor andere pleziervaartuigen geldt hetzelfde tarief. Volgens Schippers zou de uitstraling van de passantenhaven en de aanblik van de stad aanzienlijk verbeteren als er meer oude schepen in het water liggen. ,,Als je het tarief halveert, heb je bij een verdubbeling van het aantal boten het kostenverhaal al opgelost. In de passantenhaven is nog plek zat. Daar komt nog bij dat veel van deze extra bezoekers ook boodschappen doen in de stad en uit eten gaan."

Voor de vaste ligplekken in de binnenstad, zoals die van de Ooster-Schelde aan de Pannekoekendijk, is het volgens Schippers overigens al zorgvuldig geregeld, omdat woonschepen daar historisch moeten zijn. 

Wethouder Jan Brink schat in dat de financiële consequenties van een tariefswijziging voor de gemeente Zwolle niet zo groot zijn.

In samenwerking met indebuurt Zwolle