Volledig scherm
Het zaaltje van de vroegere muziekschool Muzerie gaat verdwijnen. © foto frans paalman

Goudsteeg 21 komt één stem tekort voor behoud muziekzaaltje Zwolle

Culturele broedplaats Goudsteeg 21 houdt op te bestaan op haar huidige plek in Zwolle. Ze krijgt definitief geen geld van de gemeente, tot verdriet van voorzitter Ernst Bunders. ,,Ontzettend jammer, vooral voor de zaal."

De stichting bood muziekliefhebbers afgelopen jaren de mogelijkheid om kennis te maken met 'vernieuwende en verrassende' muziek in het intieme concertzaaltje van de vroegere Muzerie aan de Goudsteeg. De panden hiervan worden verkocht en omgebouwd tot appartementen. Het zaaltje zou behouden kunnen blijven, mits Goudsteeg 21 voldoende centen op tafel kreeg voor de volgens haar benodigde investeringen en een garantstelling voor de huur. 

Nadat cultuurwethouder Jan Brink dit verzoek meermaals afwees, waren alle ogen gericht op de 39 gemeenteraadsleden. Zij maakten het maandagavond loeispannend, maar uiteindelijk kwam de club van Bunders één schamel zeteltje tekort. 

ChristenUnie

GroenLinks, PvdA, D66 en SP vonden een eenmalige injectie van bijna twee ton verantwoord. Dit verbond van coalitie- en oppositiepartijen bleef echter steken op negentien zetels. Het lukte niet om nog één ander raadslid te overtuigen. ,,Onze vrienden in de raad hebben druk lopen lobbyen de afgelopen tijd, maar het is helaas niet gelukt", beseft Bunders. 

Hij baalt vooral van het uitblijven van steun bij grootste partij ChristenUnie. Volgens die fractie wekt het voorstel van de andere vier partijen willekeur en onnavolgbaarheid van de overheid in de hand. Was de garantstelling geschrapt en had er 50 procent cofinanciering aan gehangen, dan was het volgens haar beter uit te leggen aan inwoners en andere initiatiefnemers. ,,We gingen ervan uit dat de ChristenUnie enthousiast was over ons plan, maar een week geleden begrepen we dat ze toch met een aantal aspecten moeite had. Jammer, zo kort van tevoren hadden wij geen tijd meer om hierop in te spelen", reageert Bunders.

Intensief

De voorzitter noemt het besluit ontzetten jammer voor de zaal en de energie die het gekost heeft, maar zegt tegelijkertijd dat zijn organisatie toe was aan duidelijkheid. ,,Het laatste halfjaar is heel intensief geweest."

In het huidige zaaltje wordt zaterdag het allerlaatste evenement gehouden, het Goudsteeg21 Fest. Ze hoopte hiermee het begin te vieren van een ‘underground cultuur’ aan de Goudsteeg, maar het wordt een gratis afscheidsconcert. ,,We hadden twee doelstellingen: de zaal behouden en bijzondere concerten op bijzondere plaatsen organiseren. Het doel is om met dat laatste verder te gaan. We zijn nu in rouw, maar we gaan weer nieuwe moed opdoen."

  1. Eigenaar Zwolse coffeeshop De Pijp begrijpt angst uit de buurt: 'Nu ga ik me bewijzen’
    PREMIUM
    interview

    Eigenaar Zwolse coffeeshop De Pijp begrijpt angst uit de buurt: 'Nu ga ik me bewijzen’

    Of hij er nog wel zin in heeft, vragen we coffeeshophouder Roy Lensink (42). Hij haalt zijn schouders op. ,,Ja hoor, nu wel weer.’’ De weg naar de opening van de vijfde Zwolse coffeeshop De Pijp was een lange, met bovendien veel hobbels. En dan te bedenken dat Wezeper Lensink al jarenlang met dit idee rondloopt. In Assendorp werd hem de deur gewezen en ook een ander pand ging op het laatste moment niet door. ,,Het was een lange strijd.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle